Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Lättsam rättslära

Malistyrkan

Är det straffbart att ljuga för polisen? Vilken svensk myndighet har slagit inofficiellt rekord i att bryta mot den så kallade meddelarfriheten?
Och är det sant att man kan frias från rattfylla om man hävdar att det var pysslingen Mållgan som körde?

En av funktionerna som finns på Mali 10 är den som juridisk rådgivare, oftare kallad LEGAD (LEGal ADvisor). De två huvuduppgifterna för Tomas, LEGAD på Mali 10 är dels att hålla koll på och uttolka våra av FN givna insatsregler, dels att utreda och utdöma straff vid eventuella disciplinärenden. Men Tomas när också en folkbildande ådra. Därför har han startat en kvällskurs för sina kamrater, en utbildning i juridik ”befriad från allt det tråkiga med juridik” som han själv säger.

Och tråkigt har ingen som går Tomas egen variant av JÖK:en* .

Bland annat har Mali 10 fått lära sig hur svenska domstolar tänker när de friar eller fäller en åtalad och hur en skiva pastej kan omfattas av tryckfrihetsförordningen.

– Våra kroppsskydd väger en del men den här typen av kunskap är lätt att bära genom livet, säger Tomas.

Tomas föreläser om spännande och intressant inom juridiken.

Legitim låtsaskompis
Men hur var det nu med Mållgan och rattfyllan?

Kan man hävda att det inte var du som körde utan en 120 centimeters pyssling, endast iklädd vita byxor och hår ner till knäna, talandes med norsk brytning och lystrandes till namnet Mållgan när du stoppas av polisen och blåser 1,25 promille? Visst kan du det.

Och med stöd av ett rättsfall från Värmlands tingsrätt från 2006 kan du också bli friad.

– Sådan är juridikens underbara värld, säger Tomas medan han metodiskt förbereder nästa föreläsning.

(*Med JÖK:en åsyftas Juridisk ÖversiktsKurs, en tiopoängare på universitetet som brukar ge kursdeltagarna en närmast berusande känsla av att ha bemästrat juridiken)

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *