Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

En dag med… en stabschef

Malistyrkan

Jesper Sparre skriver in sig i Blue Gate:s liggare. Solen har ännu inte gått upp.

Mali 10 utgörs av knappt 300 befattningar. Men vad finns det för befattningar – och vad gör de på dagarna (och nätterna)? Under den nya vinjetten ”En dag med…” kommer ni få följa en rad olika befattningar på Mali 10 – från nu tills vi kommer hem i december. Först ut, stabschefen.
Vad gör en sådan egentligen?

05.16 Det är fortfarande mörkt ute. Sandstormen viner och sliter i tälten på Camp Nobel och långt borta lyser röda blixtar upp himlen. Men Jesper Sparre brukar springa på morgonen. Idag är inget undantag.
– Igår hade jag träningsfri dag, det brukar bli en i veckan. Men det är så skönt att ha en del av fysen gjord innan frukost. Då hinner jag läsa lite nyheter och ändå vara på kontoret innan klockan är sju, säger han.
Fyra varv – sex kilometer – på supercampen senare byter han om till uniform och går för att äta frukost i lugn och ro.

Fyra varv på supercampen före frukost.

07.45 Dagen inleds med chefsmöte, där kontingentschefen, bataljonsförvaltaren, stabschefen, underrättelsechefen, operationschefen, samt kompanicheferna för spaningskompaniet och stabs- och understödskompaniet möts. På programmet står bland annat redovisning av det systematiska arbetsmiljöarbetet, som omfattar både hårdare och mjukare frågor. Bland annat sker redovisning av alla inlämnade MH-loggar. MH står för Mental Hälsa och varje vecka träffas alla på Mali 10 gruppvis för att föra logg över det psykiska stridsvärdet – alltså hur förbandet mår och fungerar.
– Det kan råda stora individuella skillnader här, det intressanta är att se de större svängningarna och vidta åtgärder, säger Jesper Sparre.

09.41 Snabb kaffe innan nästa möte, dricks ur nyinköpt kaffekopp med FN-emblem.

10.13 Stabsorientering. Veckans första möte där stora delar av staben på Mali 10 finns med. Här ges en lägesuppdatering över läget i Mali – nationellt, regionalt och lokalt. Jesper Sparre leder mötet där stabens olika delar går igenom rådande läge och behov redovisas.

11.01 Genomgång av morgonens mejlskörd och lottning av inkomna mejl.

Skrivbordstjänst.

11.32 Lunch, idag ugnsgrillad kyckling, stark indisk sås och basmatiris. Över lunchen förklarar Jesper Sparre vad en stabschef gör – och vad en stab är i sammanhanget.
– En stab är en skräddarsydd samling människor som besitter all den kompetens som behövs för att planera, samordna och leda alla funktioner inom förbandet. I Mali 10:s fall är huvuduppgiften att leverera underrättelser till högre chef inom Minusma, vilket gör att en stor del av staben arbetar med just underrättelser men det krävs också en hel del annat. Det finns bland annat en personalfunktion, en logistikfunktion och en lednings- och sambandsfunktion. Dessutom finns det specialister som juridisk rådgivare, stabsläkare, hälsovårdsinspektör och kommunikationsrådgivare.  Som stabschef är min uppgift att leda staben och dess arbete i rätt riktning. För att lyckas med det behöver jag ha koll på det mesta av verksamheten som sker inom och kring förbandet. Enkelt uttryckt innebär det att jag har ett finger med i alla syltburkar, säger Jesper Sparre.

Svenskmöte på sektorhögkvarteret.

14.21 Samverkansmöte med den militära rådgivaren på sektorhögkvarteret ute på supercampen – som i det här fallet råkar vara en svensk kollega. Det som avhandlas är programmet för ett kommande besök. Det är få frågetecken som måste rätas ut, det mesta är glasklart.

15.44 Vattenpaus i ett svettigt core- och cross-fit-pass, arrangerat av kollegan Elin.  Efter det används ett av dygnets två duschtryck.

Svettig stabschef.

18.21 Efter middagen väntar ett par timmars kvällsjobb. Det är tredje utlandsinsatsen för Jesper Sparre – ”jag var ställföreträdande plutonchef i Kosovo, skyttekompanichef i Afghanistan 2012 men det här är första gången på en stab” – och han gillar sitt arbete.
– Som stabschef arbetar jag med förbandets verksamhet och kontakten mot Minusmas högkvarter i Mali, men är också ansvarig för kontakterna mot Försvarsmaktens högkvarter i Sverige.
Hemma är han ställföreträdande bataljonschef på 42:a pansarbataljonen på P 4 och rollen som stabschef och ställföreträdande kontingentschef föll sig naturlig när Skaraborgs regemente fick uppdraget att sätta upp Mali 09 och Mali 10.
– Chefen för 42:a blev chef för Mali 09 och jag blev ställföreträdande chef för Mali 10, säger Jesper Sparre.
Efter en dryg månad på plats i Mali kan han ge ett första svar på den klassiska sportjournalist-frågan ”Hur känns det?”.
– Det är kul trots många arbetstimmar. Jag har haft förmånen att vara med och bygga hela det här laget, lägga upp insatsträningen för att vi ska kunna vara här och verka. Det är ett grymt bra gäng som bildar staben på Mali 10 och det är väldigt kul att se hur bra det nu fungerar, säger Jesper Sparre.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

6 kommentarer

 • Anneli 6 juli 2019 19:53

  Det är så intressant att följa er här på bloggen. Jag skickar en hälsning till min son R H som fyller år imorgon. GRATTIS GRTTIS

 • Sören 6 juli 2019 19:43

  Mycket intressant läsning för gamle farsan.

 • Ann-Catrin Andersson 5 juli 2019 19:05

  Va intressant att få följa er. Väldigt spännande läsning.
  Sköt om er

 • Carina Andersson 4 juli 2019 10:53

  Tack för ännu en spännande läsning om eran vardag, följer er och är så tacksam att ni orkar delak med er av livet på Mali 10
  Va rädd om er

 • Maria Nilsson 4 juli 2019 07:41

  Tittar varje dag om de kommit nått nytt från er. Så kul o följa det vi får följa.

 • Helena Svensson 3 juli 2019 18:13

  Uppskattar att ni berättar och visar vad ni gör och upplever! Även om ni såklart inte kan berätta om allt! Men att få liiite insikt i vad ni gör!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *