Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Livet på supercampen

Malistyrkan

Utanför Camp Nobels Blue Gate börjar en annan värld.
Följ med på promenad runt ISC, Internationella SuperCampen.

Utsikt över internationella supercampen – längst bort ligger Camp Nobel.

 

Ingången till Liberias camp.

Vi på Mali10 har en rad grannar på den internationella supercampen: ett nigerianskt fältsjukhus, en liberiansk vaktstyrka, en signalbataljon från Bangladesh, ett ingenjörskompani från Ghana, attackhelikopter- och understödsförband från El Salvador, en vaktstyrka från Elfenbenskusten, ett EOD-förband från Kambodja, egyptiska militärpoliser och specialförband samt en förstärkt infanteribataljon från Burkina Faso – bland annat.

Kambodjas camp.

Dessutom finns på supercampen också sektorhögkvarteret för Minusma, som den FN-ledda insatsen heter samt en rad civila FN-anställda. Minusma är nämligen en multidimensionell fredsbevarande insats med tre delar: en civil, en polisiär och en militär del.

Minnesmärke tillägnat de som betalat det yttersta priset för Minusma.

En camp, många religioner
Kristna, muslimer, buddister… Många trosuppfattningar samsas på supercampen och ibland hos samma land. Som Ghana, där det finns både en moské och ett kapell. Det sistnämnda besöks nästan varje söndag av svenskar, sugna på att se en annan typ av gudstjänst än den vi i Sverige är vana vid. Så hur kan en sådan beskrivas? Det går egentligen inte, den måste upplevas – men glädjespäckad, högljudd och livlig är tre adjektiv som passar bra. Och den enda typ av gudstjänst där det plötsligt brists ut en tunggungig version av Boney M:s gamla hit ”Rivers of Babylon”.

”Hej på dig! Och dig!” Gudstjänsten hos Ghana inleds med att alla dansar runt och hälsar på varandra.

Kondition i kvadrat
Rakt ut från Blue Gate, sväng vänster vid Burkina Faso, rakt fram, sväng vänster vid Ghana, förbi Elefenbenskusten och Bangladesh, sväng vänster vid El Salvador och sedan rakt fram till Blue Gate. Sträckan är 1500 meter och kallas för Inre varvet, ett runda som så gott som alla gör dagligen: springandes eller gåendes i syfte att hålla flåset uppe. Och som alltid när det gäller de nu tio till antalet kontingenterna här så har det satts rekord kring det där varvet. Vad sägs om att springa de 1500 meterna på 4.27 (rekordet för herrar) eller 5.22 (rekordet för damer)? Eller för den som vill springa lite längre, se hur många varv du hinner mellan klockan 05.00 på morgonen till 20.00 på kvällen: 67 respektive 41 varv på 15 timmar har svenska soldater hunnit med sedan 2014.

Chips på rör och colanappar är inget som ni därhemma behöver skicka – det finns här.

Glass mitt i öknen?
Längs varvet ligger också supercampens PX, betydligt större än det PX som finns på Camp Nobel. Här finns ett stort utbud av sprit, vin och öl – helt off limits för svenskarna på Mali 10, som lyder under strikt alkoholförbud – men också lite kläder, solglasögon, hygienartiklar, matvaror, godis, läsk, frukt, chips, glass… Ja, det mesta finns faktiskt. Till och med djupfryst mat för den med eget kök. I mitten av supercampen ligger också en restaurang. Här serveras frukost, lunch och middag till de som vill köpa – men också nygjorda smoothies och den bästa cappuccinon på många mil.

Utanför restaurangen finns en uteplats – med kanske den enda fontänen på mils avstånd.

En välgjord iskaffe svalkar gott, kostar som hemma men det är det värt ibland.

Där slutar vår promenad, kul att ni följt med på först Camp Nobel och sedan nu på supercampen! /PIO Dag

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu etablerar sig den svenska styrkan i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

5 kommentarer

 • Ellinor Johansson K 23 juni 2019 18:18

  Tack för ytterligare rundtur, otroligt så stort det är!! Ser med spänning fram mot nästa inlägg
  Ni gör ett fantastiskt jobb där nere alla killar och tjejer, sköt om er och var rädda om varandra.
  Ellinor.

 • Lillebror 23 juni 2019 20:32

  Jag hade faktiskt inte reflekterat över att det fanns ett strikt alkoholförbud, men det är kanske lika bra i den där värmen. ;)

 • Ann-Catrin A 23 juni 2019 22:02

  intressant att få en inblick i ert område.Ser fram mot nästa inlägg. Se till att va rädda om er,

 • Anna 27 juni 2019 21:12

  Tack Dag!
  Otroligt intressant att få följa er vardag!
  Kommer värmen att bestå eller är det denna hetta året om?
  /Anna B

  • Malistyrkan Anna 28 juni 2019 09:43

   Tack!
   Nu är det som varmast på året, så kom december så är vi nere på 8 grader på natten och 25-28 på dagen.
   Men först, regnperioden!
   /Dag, PIO

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *