Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Livet på Camp Nobel – del 3

Malistyrkan

Nu vet ni hur vi bor, äter och duschar. Men vi är inte ensamma på vår camp.
Och hur får man egentligen el och vatten söder om Sahara?
Dags för tredje delen i vår rundvandring!

Eldhuvudagam – en invånare på Camp Nobel.

Trots att säkerheten är god på Camp Nobel kan vissa inkräktare inte stoppas – som de överallt närvarande ödlorna. Vanligast är eldhuvudagamer (lat. Agama Agama), också kända som ”armhävningsödla”. Det märkliga smeknamnet kommer sig av att de ofta står stilla, pumpandes framkroppen upp och ner. Ser man en eldhuvudagam med just orange huvud och i övrigt gråblå kropp så vet man att det är en dominant hane – det är nämligen bara de som har den färgställningen. Honor och unga hanar är däremot mindre och gråa till färgen. Agamerna är cirka 15-20 centimeter långa, lever i kolonier om 25 djur och finns över hela campen (och i stora delar av Afrika). De finns också att köpa som husdjur hemma i Sverige och kostar då under tusenlappen.

Annan agan – oklart om det är en hona eller underordnad hane.

Andra djur som förekommer på Camp Nobel är duvor och andra fåglar, enstaka katter som tar sig in – och ibland också ormar, skorpioner och spindlar. Faktum är vakten vid Blue Gate under natten mot tisdagen tog kål på Mali 10:s första kamelspindel. Och det är därför en stark rekommendation att när man är ute och promenerar under dygnets mörka del så har man kängor på sig och ficklampa med…

Form av fink?

Stora och mindre spår
Den nu tionde kontingenten på plats betyder också att några tusen svenskar levt och verkat på Camp Nobel. Och där människor lever och verkar lämnas också spår – både mer storstilade men också mindre men ack så viktiga. Bland de mer ståtliga monumenten på campen är de två som står utanför matsalen: ett uppfört av 214:e ingenjörskompaniet från Mali 00 – de 60 svenskar som en gång byggde Camp Nobel, ett annat mer stilrent och med tydlig koppling till pansartrupperna.

I bakgrunden, ett av de första monumenten på Camp Nobel. I förgrunden ett av de senaste.

Men så finns det de där mindre, subtilare spåren. Av någon anledning hittas de oftast i olika vakttorn där det ofta finns tid till reflektion och kreation. Motiven allt från kompanimärken, förbandssymboler till mer djupsinniga funderingar – eller bara ett tack till de som faktiskt tagit sig hit till Timbuktu för sex månaders FN-insats.

Funderingar över livets val.

Viktigt budskap.

Senaste – men inte sista – sättandet av spår på Camp Nobel.

Kräm och kran
Hemma är det inte så mycket att fundera på när det gäller att få ljus, värme och allt annat som kräver elektricitet. Det bara finns där, precis som vatten ur kranen. Så självklart att man nästan inte tänker på det. Här är det en femma: Camp Nobel är självförsörjande när det gäller både el och vatten – lösningen heter en dieseldriven generatorpark och en egen borrad vattenkälla. Det betyder inte att vi slösar på varken bränsle eller vatten: när förläggningstälten står tomma på dagarna, så är luftkonditioneringen avstängd och lampor tänds bara när så behövs. Med vatten är det som bekant samma sak – den dagliga duschen är begränsad liksom all användning av drickbart vatten. Det vanligaste är dock att det vatten vi dricker är på flaska.

Det var en kort beskrivning i tre delar om det som kommer vara Mali 10:s hem de kommande sex månaderna. Men det finns mer än Camp Nobel på den internationella supercampen – som bonus kommer inlägget ’Livet utanför Camp Nobel’ snart här på Malibloggen.

Att Mali 09 och Mali 10 är pansartrupper undgår ingen.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu etablerar sig den svenska styrkan i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

10 kommentarer

 • Lillebror 13 juni 2019 18:54

  Grymt trevlig läsning, som vanligt!

 • Carina Andersson 13 juni 2019 20:18

  Tack för ännu en inblick i eran vardag, är så tacksam till den som tar sig tid delge oss här hemma.
  Läser avsnitten om och om igen, för att på så sätt känna att jag också kan förstå.
  Åter igen tack

 • Maria Nilsson 14 juni 2019 03:29

  Jätte kul o få se o läsa om er

 • Christer 14 juni 2019 08:23

  Tack så jättemycket!
  Känns bra att veta hur det ser ut på Camp Nobel.

 • Britt 15 juni 2019 07:42

  Tack för fortsatt intressant läsning om er vardag !

 • Ann-Catrin Andersson 15 juni 2019 15:13

  Kul att få ta del av er vardag! Se till att va rädda om er

 • Britten 16 juni 2019 15:44

  Fantastiskt intressant läsning om livet på Camp Nobel. Ser fram mot nästa avsnitt.
  Tusen tack!

 • Invictus 17 juni 2019 04:20

  Kul att få ta del av livet i campen. Kör hårt, peace

 • Jan-Erik L 17 juni 2019 13:00

  Så trevligt att få veta allt det som ni skrivit på Malibloggen. Ser fram emot mer läsning.

 • Håkan Karlsson 21 juni 2019 10:58

  Härlig läsning om livet på Camp Nobel

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *