Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

”Ni svenskar har koll på materielen”

Malistyrkan

FN:s COE-inspektörer samlade, tillsammans med kontingentsförvaltare Jimmy Ågesjö.

Tidigt på onsdagsmorgonen samlades sex inspektörer från FN i Blue Gate. Deras uppgift: att kontrollera att den svenska kontingentens materiel finns och fungerar. Och det gör den – bästa betyg utdelades.
Alla nationers truppbidrag granskas av FN särskilt utsedda representanter en gång i kvartalet i en så kallad COE-inspektion (Contingent Owned Equipment). Då ställer förbandet upp och förevisar all den materiel som man medfört själv till insatsområdet, enligt det samarbetsavtal som finns mellan Sverige och FN. För detta erhåller man sedan ersättning enligt fastställda tariffer från FN. Men om några pengar ska betalas ut, krävs det att allt från kulsprutor till kirurgiska instrument verkligen finns på plats och är funktionsdugliga.

Kulsprutor och granatgevär inspekterades.

Även fordonsmonterade vapen kontrollerades.

Bra betyg
Därför ägnades onsdagsförmiddagen till att gå igenom individnummer på materiel, visa att alla välvårdade fordon också kunde starta och en rad andra delmoment som krävs. Och för Mali 10 utdelades betyget med beröm godkänt.
– Det är inga problem när vi inspekterar er, ni har alltid mycket god ordning på materialen som förevisas, sa en av inspektörerna vid avslutningen.
– Roligt att höra, vi är på samma sida och tillsammans verkar vi för att Minusma ska kunna leverera bästa tänkbara effekt, sa kontingentsförvaltare Jimmy Ågesjö.

Listor, listor, listor.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *