Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Livet på Camp Nobel – del 2

Malistyrkan

Verandor och vitlöksschampoo beskrevs i förra inlägget.
Men Camp Nobel, huvudsakligt hem för Mali 10 är mycket mer än så – mat, hygien och sömn till exempel. Här är andra delen i vår rundvandring!

 

Lunchkön ringlar lång.

”En armé marscherar på sin mage”, lär Napoleon ha sagt. Med det menas att mat är viktigt för soldater – och så är det även för Mali 10. Ibland har maten här kritiserats av tidigare insatser, en berömd fläskpannkaka skapade till exempel rubriker under den första kontingenten här.
Vad som varit må så ha varit, men nu är nu.
Till frukost finns det gröt med mjölk, olika sorters flingor och bröd – samt smör och marmelad. Dessutom alltid korv eller bacon, ibland äggröra och ibland hårdkokta ägg. På fruktfronten brukar det finnas apelsiner och äpplen. Självklart kaffe, thé och juice.

På mätta magar vilar glada huvuden!

Typtallrik – så att maten räcker till alla.

Till lunch och middag serveras en rullande veckomeny, både till lunch och middag – middag på torsdagar är alltid lasagne, fredagar tacos, lördagar grillat och söndagar pizza till exempel. Kanske inte samma tacos som hemma och kanske inte precis de ingredienserna på pizzan som man gillar bäst, men än så länge över all förväntan. Den kanske största överraskningen på menyn är onsdagens lunchcurry: basmatiris, indisk gryta på kyckling eller nötkött samt spröda papadum-bröd – precis av samma standard som på en indisk lunchrestaurang hemma.

Pasta carbonara betyder att det är torsdag.

Ketchup, Tabasco, HP-sås och andra smaksättare finns alltid.

Dessutom ska vi och de som befolkat Camp Nobel före oss komma ihåg en sak: Det är långt till närmaste matgrossist av europeisk standard och i stort sett alla råvaror måste därför transporteras hit, till Timbuktu och Camp Nobel. Med det i åtanke blir det ganska svårt att ha allt för kritiska synpunkter på maten vi äter…

 

Två tryck, tack
Men mat i magen måste också ta vägen någonstans. Därför finns sammanlagt åtta hygienbaracker – specialkonstruerade containers innehållandes fyra handfat, en pissoar, tre toaletter och lika många duschkabiner vardera. Allt i rostfritt stål, som noga städas varje förmiddag och varje hygienbarack – ”hyggbarre” populärt benämnd – är uppmärkt för respektive kompani. Just den sammanlagda duschtiden per person och dygn är en fråga som förvånat, närmast chockerat anhöriga och vänner sedan Mali 01 – men det är väldigt enkelt: det är TVÅ tryck på duschknappen som gäller per person och dygn. Inga avsteg, oavsett kön eller hårlängd. Med lite finess och träning räcker dock två tryck till två duschar på ett dygn, det handlar bara om att planera intvålning och schamponering.

Insidan på en hygienbarack.

Hur långt ett duschtryck är, hur hårt man ska trycka på duschknappen för maximal effekt och vilken duschkabin som möjligen erbjuder några sekunders längre duschtid är dock ett ständigt ämne för diskussioner på förbandet…

Handsprit är obligatoriskt efter handtvätt.

Varje dag städas hygienbarackerna.

 

Personlig puppa
I varje bostadstält finns det plats för tio personer, men också för ett litet vardagsrum. Med några tältsängar, ett kylskåp och en tv är det platsen för tältlaget att spela kort, titta på någon film eller bara sitta och prata när mörkret lagt sig. Vissa tält har under åren försetts med hemmasnickrade soffor, mysbelysning och annat som gör livet lättare.

Vardagsrummet i ett tält – ganska mysigt, faktiskt.

Varje person har sedan ett eget litet krypin, en så kallad puppa. Bakom den blixtlåsförsedda öppningen får en våningssäng (där den övre slafen fungerar som förvaringsutrymme), sänglampa, ett litet sängbord och all utrustning plats på ungefär tre kvadratmeter. Många soldater har tagit med olika upphängningsbara förvaringslösningar och försett sin puppa med olika former av mysbelysning – allt för att göra puppan så hemtrevlig och personlig som möjligt.

PIO:s puppa.

Mer pimpad puppa, tillhörande eskort&vakt-soldat.

En vägg full med nära och kära.

 

Svenska fikatraditioner
Självklart finns det också ett antal kontorstält till de på Mali 10 som främst arbetar med att boka våra hemresor, ser till att all logistik fungerar, att rätt lön betalas ut den 25:e eller att vi kan kommunicera hem till Sverige via telefoni och internet. Interiört är de kontoren ofta förbluffande lika hur kontor kan se ut hemma – precis lagom stökiga. Och precis finns det nästan alltid en kaffebryggare som står på, självklart med svenskt kaffe. Faktum är att det finns fyra produkter som kan betraktas som hårdvaluta här söder om Sahara: det nämnda kaffet, snus, torrschampoo (för de som nobbat vitlöksschampoo) – och proteinpulver, för de som tränar lite extra.

Kontor på Camp Nobel.

 

För kropp...
De som tränar lite extra hittas allt som oftast i gymmet, där det finns båda styrketräningsmaskiner såväl som lösa vikter men också motionscyklar, löpband och ett pingisbord. Här arrangeras också olika träningspass, som cross-fit och core.

Wilska was here...

... liksom Mali 01-03 för ett tag sedan...

... så även röjdykarna, som alltid söker nya förmågor. Förresten så hälsar CO till vännerna i Skredsvik.

Gymmet har sedan starten prytts av olika emblem för de kontingenter som tjänstgjort här, men här finns också en rad förbands-, kompani och utbildningstecken. När emblemen detaljgranskas inser man snabbt att det är åtskilliga timmar som lagts på att av överbliven plywood såga ut, fila till och måla dem – men så ser också gymmet betydligt mer inbjudande tack vare dem.

Självklart finns det också ett utegym, för den som vill svinga en slägga mot ett hjullastardäck – i 50-gradig värme.

 

... och själ
När kroppen fått sin träning, kan själen behöva sin avkoppling. Därför är kapellet alltid öppet för den som bara sätta sig ner och samla sina tankar en stund. Dessutom arrangeras en kort morgonbön varje dag, men också ljusandakter på lördagar och gudstjänster på söndagarna.

Kapellet på Camp Nobel. Varje morgon ringer klockan till bön.

Kapellet – en plats att bara sitta ner en stund och samla tankarna.

Vad det allt Camp Nobel hade att bjuda på? Naturligtvis inte – men om det kommer du kunna läsa i nästa och sista inlägget under vinjetten ’Livet på Camp Nobel’ här på Malibloggen.

 

 

 

 

 

 

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

14 kommentarer

 • Fru Strid 8 juni 2019 19:02

  Bilder säger mer än tusen ord.
  Vi har fått det berättat för oss hur det ser ut och hur det är där borta, men med denna lilla bloggserie känns det som att vi faktiskt får komma förbi och hälsa på! Ovärderligt förr oss som tjänstgör på hemmaplan <3 Tack!

 • Carina A 8 juni 2019 21:39

  Tack för trevlig rundvandring, bilderna sa massor och texten gav många skratt, kaffe, snus hihi
  Va rädda om er
  Ser fram emot nästa avsnitt

 • Maria 9 juni 2019 04:59

  Så kul att som anhörig få se hur dom har de

 • Fredrik 9 juni 2019 06:53

  Alltid lika skoj att få en bättre inblick i anhörigas liv där nere. Maten verkar ju vara mer varierad än vad jag har fått höra från andra som varit där nere innan.

 • Britt 9 juni 2019 09:36

  Tack för del 2 av er vardag där nere!
  Värmde lite extra i hjärtat på bilden av ett leende från en saknad dotter!

 • Christer 9 juni 2019 10:28

  Tack för rundvandringen! Det känns bra för oss som anhöriga att se hur de har det. Vi ser fram emot nästa del i serien!

 • Ellinor 9 juni 2019 14:50

  Tack för del 2 av rundvandringen! Trevlig text och fina bilder som visar oss hur er camp ser ut. Ser med glädje fram mot nästa del. Var rädda om varandra.
  Ellinor/mamma

 • Anneli 9 juni 2019 17:16

  Tack för rundvandringen del 2. Det är så kul att få se bilder ifrån Er och texten gav många skratt. Det känns bra som anhörig att få en inblick i hur de har det. Var rädda om Er. /Anhörig

 • Magnus J 10 juni 2019 09:24

  Kul att få en inblick i vardagen! Ta hand om er!

 • Mats H 11 juni 2019 09:42

  Tack för detta , hoppas nu mår bra alla

 • Christer och Birgitta N 11 juni 2019 13:07

  Tack än en gång för den fina rundvandringen på Camp Nobel. Ta hand om varandra där nere och va' rädda om er.

 • Marianne Nilsson 11 juni 2019 17:50

  Tack Jerker ! Blir glad varje gång jag läser Dina inlägg .

 • Maria 13 juni 2019 15:22

  Tack för rundvandringen och ta hand om varandra.
  Maria

 • rose-marie s 19 juni 2019 20:21

  Tack för rundvandringen på campen.Så härligt att få se hur alla killar och tjejer har det.Självklart undrar man hur det ser ut om dom har det dom behöver.Tack det här värmde en mormors hjärta.Kickar in på bloggen varje dag.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *