Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Livet på Camp Nobel – del 1

Malistyrkan

För fem år sedan fanns här inget. Inget utom sand.
I dag är det hem för över 200 svenskar från Försvarsmakten – och det kommande halvåret för oss på Mali 10.
Häng med på rundvandring!

Camp Nobels Blue Gate.

Under hösten 2014 började ett ingenjörsförband från Ing 2 – med en vaktstyrka från P 4 – bygga det som skulle bli Camp Nobel, intill Timbuktus flygplats . Då var stora delar av FN:s ”supercamp” öde och den svenska campen, belägen i supercampens sydöstra hörn var en av de första att bli klara.
Campen fick namnet Nobel och är idag hem för drygt 200 svenska män och kvinnor, som arbetar i det som kallas SWE ISR TF. Det utläses som ”SWEdish Intelligence Surveillance Reconnaissance Task Force” – ett underrättelseförband underställt Minusmas militära styrkehögkvarter. Men hur ser det ut där förbandet är baserat?

Utsikt från tornet på Blue Gate över FN:s internationella supercamp.

Utsikt från tornet på Blue Gate över FN:s internationella supercamp.

Utsikt från tornet på Blue Gate över FN:s internationella supercamp.

Blå Porten
Det första som troligen möter en besökare på Camp Nobel är huvudingången, mer känd som Blue Gate. Blue Gate är alltid bemannad med vaktpersonal och här registreras och visiteras besökaren innan de släpps in. Att sitta vakt är något som all personal får göra, även om vakt- och eskortpluton har det som sin huvudsakliga uppgift. På taket till Blue Gate vajar också den svenska flaggan från soluppgång till solnedgång.

Gymmet på Camp Nobel.

Gymmet populär plats
En rad tält i olika storlekar utgör sedan den huvudsakliga bebyggelsen på campen. Först in på området ligger några stora tälthallar – bland annat vattenförrådet, reparationshallen och huvudförrådet. Vad som sker i dessa tre tälthallar är ganska självförklarande, så vi vandrar vidare, passerar en större samling containers – känt som ”containerbyn” – och kommer till en nästan lika stor tälthall: gymmet, en populär plats att tillbringa många timmar på, för att träna här handlar mindre om att bygga muskler utan mer om att orka med det fysiska arbetet i ett påfrestande klimat.

Insidan på ett av campens skyddsrum.

Maffes veranda – platsen för grillkvällar, filmaftnar, quiz-tävlingar och mycket mer.

Minnet av Mali 05:s stabschef lever kvar – liksom minnesmärken från tidigare kontingenter.

Mötesplatsen ”Maffes”
Intill gymmet ligger ett av Camp Nobels skyddsrum. I dem finns luftkonditionering, vatten och mat om det skulle behövas. Att alla hittar till närmaste skyddsrum är något som ständigt övas under hela insatsen. På baksidan av skyddsrummet ligger en veranda, kallad ”Maffes”. ”Maffe” är smeknamnet på stabschefen under Mali 05 och det har fått leva kvar.
Här arrangeras filmkvällar med gymhallen som filmduk, quiz-tävlingar av olika art och ibland en AW. I baren kan den törstige köpa läsk eller alkoholfri öl – både med ölsmak men också med mer exotiska smaker som ananas och äpple (”Gott, det smakar lite som cider” löd ett omdöme, ett annat var att ”Det där var det värsta jag druckit i hela mitt liv!”).

Welfare-tältet, med biljardbord och bibliotek.

Telefonhytt. Vid kö är samtalstiden satt till 15 minuter – annars är det bara att prata på.

Camp Nobels internetcafé – gratis så klart.

Vi skojar inte: Vitlöksschampoo.

Sugen på vitlöksschampoo?
Intill verandan ligger welfare-tältet. I det finns biljardbord, darttavla, ett ganska imponerande bibliotek av pocketböcker och veckotidningar, tv och en rad tv-spel. Dessutom är det härifrån man kan ringa hem gratis ifrån, från något av tre telefonbås – eller kanske mejla hem från en av fem datorer med ganska långsam internet-uppkoppling?
Här finns också campens egna PX. PX står för post exchange och var från början en slags handelsbod inom den amerikanska försvarsmakten. Idag är amerikanska PX ofta varuhusliknande köpcenter endast för militär personal. På Camp Nobel är PX:et betydligt blygsammare i sitt utbud: maliska kontantkort, tandborstar, läsk (den inhemska varianten YaCoco smakar kokos och är precis som öl med äpplesmak, en vattendelare bland de som provat) och både gott och blandat i godisväg. Här finns också schampoo med vitlöksdoft, som enligt etiketten ger ”protection hair make it brightly”.

Med plywood och lastpallar kan man skapa en uteplats. Vad ett par Vita Blixten gör i Timbuktu är dock oklart.

Spartanska solsängar.

Ordning och reda råder i Varglyan, så självklart skohylla utanför entrén.

”Människobyn” – populärnamnet på bostadstälten.

Människoby – men ingen Mowgli
Intill Welfare-tältet, på ena sidan Strandvägen ligger en ansamling av bostadstält, populärt kallad ”Människobyn” som utgörs av ett 20-tal tält som vardera rymmer tio invånare. Tälten är långtidshyrda från Norge och modellen har tidigare använts vid den norska förläggningen Camp Nidaros i Mazar-e Sharif i Afghanistan. Många av tälten i ”Människobyn” har under åren försetts med små uteplatser, verandor och liknande.
På andra sidan Strandvägen ligger tvätteriet, sjukhuset, kapellet och inte minst köket och matsalen, döpt till Trängsalen. Här serveras frukost från klockan sex på morgonen, lunch och middag. För de som jobbar skift finns här också alltid något att äta i speciella kylskåp.
Ja, det var väl vad som finns på Camp Nobel… om man nu inte tar med andra delar.
Vilket man så klart gör – men mer om det i nästa inlägg under vinjetten ’Livet på Camp Nobel’ här på Malibloggen.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu etablerar sig den svenska styrkan i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

19 kommentarer

 • Fredrik 5 juni 2019 18:27

  Kul läsning för oss här hemma! Känns skönt att få veta lite mer om hur ni har det där nere, speciellt med tanke på att jag nu har familj där nere.

 • Anneli Lindquist 5 juni 2019 18:34

  Kul att följa Er! Lycka till med ert uppdrag och ta hand om varandra Anhörig/Anneli

 • Ellinor 5 juni 2019 19:17

  Tack för rundvandringen! Jätte trevligt för oss här hemma att få kika in och se hur ni har ordnat det för er. Ta hand om varandra och var rädda om er. Ni är fantastiska!!

 • Barbro A 5 juni 2019 19:19

  Tack så jättemycket! Närmare än så här kommer vi där hemma nog inte! Betyder jättemycket för oss!
  Tack för att ni alla gör detta!
  Stolt svärmor Barbro

 • CTO 5 juni 2019 20:01

  Jag vet vem som är skyldig till Skidorna!! He he de är från Mali02

 • Pastor Lisa 5 juni 2019 20:04

  Ett inslag vi fortfarande väntar på (jag har scrollat bakåt men inte sett något) är Inredningsbloggen ”Pimpa din puppa”, där vi får hälsa på hos några olika soldaters puppor för att se hur olika man kan inreda samma lilla 3kvms ruta.

  Jag bjuder på tipset. :)

 • Gertrud 6 juni 2019 08:11

  Så fint beskrivet, intressant rundvandring. Vilket utmanande uppdrag heder åt er alla som gör detta.

 • Michael L 6 juni 2019 12:36

  Bra inlägg! Mycket uppskattat för oss här hemma att få se lite hur ni har det. Ser fram emot del II.

 • Sari W 6 juni 2019 13:25

  Det känns bra att vi på hemmafronten har möjlighet att följa hur vår son har det. Ska bli spännande att följa er framöver.
  Heder åt er alla!
  Anhörig/Sari

 • Sara 6 juni 2019 14:14

  Tack för uppdateringen, så roligt att få se campen. Det gör att vi känner oss än mer delaktiga här hemma!
  Ta hand om er, vi är stolta över er

 • Mamma A-L 6 juni 2019 15:24

  Mycket uppskattad läsning ! Så roligt att se bilder från campen ! Lycka till alla och var rädda om varandra !

 • Marianne N 6 juni 2019 16:28

  Uppskattar inlägget. Allt lättare att skicka varma tankar till förläggningen efter att ha sett delar av den. Tack Jerker för Din insats för landet, för oss.

 • Mamma Bojan 6 juni 2019 19:22

  Jättetrevlig och intressant läsning. Tack så mycket. Nu förstår man hur det ser ut när man pratar med sonen.

 • Britt 6 juni 2019 20:01

  Så intressant att se hur er vardagsmiljö ser ut!
  Var rädda om er o ta hand om varandra!

 • Britt M 6 juni 2019 20:07

  Så intressant att se hur er vardagsmiljö ser ut!
  Var rädda om er o ta hand om varandra!

 • lisa s 7 juni 2019 12:31

  väldigt intressant att se hur ni har det . en väldigt annorlunda vardag mot oss här hemma . take care out there ! vi tänker på er som gör skillnad ! Kramar från L och A

 • Invictus 7 juni 2019 14:29

  Tack för en härlig resa genom campen. Kör hårt peace

 • Mona Svensson 8 juni 2019 07:15

  Så skönt att få se hur ni har det där borta och kunna följa er. Var rädda om er❤

 • Martin och Maria P A 24 juli 2019 22:50

  Trevlig rundtur på campen, mer av den sorten. Särskilt imponerande är den väl tilltagna gymhallen där vår Victor gör insatser som physioterapeut. Hoppas allt går vägen och att era insatser gör skillnad.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *