Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Långt borta – men i tanken er nära

Malistyrkan

 

Mali 09 och Mali 10 högtidlighöll veterandagen på Camp Nobel.

I dag har Veterandagen uppmärksammats vid Sjöhistoriska museet i Stockholm. Veterandagen har haft statsceremoniell status i åtta år och syftet är att hedra personal som deltar eller har deltagit i internationella militära operationer och att högtidlighålla minnet av stupade och omkomna. Bland talarna under ceremonin återfanns statsminister Stefan Löfven, talman Andreas Norlén och överbefälhavare Micael Bydén.
– Att göra en insats är att ständigt mötas och skiljas. Att möta nya kamrater när insatsen inleds. Att möta människor i nöd. Att skiljas från de man älskar när man åker hemifrån. Att skiljas från sina kamrater när insatsen är över. Och att möta de man älskar när man kommer hem igen. Glädje och sorg blandas om vart annat, sa överbefälhavare Micael Bydén i sitt tal.

Magnus Frykvall, chef för Mali 09 betonade att den som åker på insats måste vara beredd på en rad saker – men sedan är en tillgång för samhället.

”Våra veteraner är en tillgång”
4848 kilometer bort från veteranmonumentet Restare ligger Camp Nobel, huvudsaklig hemvist för Försvarsmaktens bidrag till den FN-ledda insatsen Minusma. Här högtidlighölls ikväll också Veterandagen med medlemmar ur både Mali 09 och Mali 10.
– Att åka iväg på internationell insats innebär att du som individ är beredd att försaka en rad bekvämligheter. Det innebär också att du är beredd att arbeta för ett högre syfte, att du är beredd att försaka dig själv. Därför är våra veteraner utrustande med egenskaper som gör dem till en tillgång för det svenska samhället, inte som en belastning som det ibland utmålas, betonade Magnus Frykvall, chef för Mali 09 i sitt tal.
Vid ceremonin vid Flaggplan på Camp Nobel hölls också en tyst minut för att hedra de svenskar som stupat och omkommit under internationella insatser.
Slutligen blåstes tapto, innan det bjöds in till veterandags-after work på Maffes veranda.

Officersvakt med regementsfanan.

 

Medlemmar ur Mali 09 och Mali 10 under uppställningen.

Fredsbevarare firas
29 maj är också UN Peacekeepers Day. Den antogs 2002 av FN:s generalförsamling och firades första gången året efter. Datumet valdes eftersom UNTSO, FN:s insats för fredsbevarande insatser i Mellanöstern bildades den 29 maj 1948.
En veteran som högtidlighöll veterandagen på Camp Nobel är Peder, Mali 09:s Travel.
– Anledningarna till att man väljer att åka iväg på insats är nog lika många och olika som de som åker iväg. Men för mig har det handlat om att man gör något under en period, under vilken man kan ge 100 procent för att därefter kunna göra något annat. Varje insats är unik även om jag haft samma befattning, för människorna och miljön är olika från gång till gång, säger han.

Rätt rutinerad
Peder har deltagit i 14 insatser – ”BA05, BA 07, BA10, KS 03, KS 07, FK 02, FS 11, FS 12, då var jag i Afghanistan i 15 månader i sträck. Efter det var jag helt klar med att jag var färdig med insatser. Men sen FS 17, FS 21, KS 27, Mali 05, halva Mali 06. Och nu senast Mali 09.” – och ser vikten av att uppmärksamma och hylla de svenskar som deltar i internationella militära operationer och att högtidlighålla minnet av stupade och omkomna.
– För många är det en speciell tid att vara ute och det är helt naturligt att man vill uppmärksamma det, säger han.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

2 kommentarer

  • Anhörig 30 maj 2019 22:09

    Tack för er insats!

  • Anhörig 30 maj 2019 22:58

    Tack för er insats!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *