Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

När Camp Nobel sover

Malistyrkan

”Midnatt råder, tyst det är i husen, tyst i husen. Alla sova, släckta äro ljusen, äro ljusen...”
Nej, inte alls. Förutom alla de som vaktar och vakar över oss dygnets alla timmar så håller även elektriker från FMTIS flitens lampa lysande på de tider som bjuds för att inte störa annan verksamhet.

En trilskande diskmaskin får lite kärlek från elektrikerna under småtimmarna.

Nu var det då åter campens krävande och krånglande diskmaskin som behövde handpåläggning, massor av kärlek och en rejäl omgång med defibrillatorn för att väckas till liv.
I en annan del av världen, f´låt köket, bakade bagaren frukostbrödet som fyllde lokalerna med doften av nybakat bröd.

Få saker luktar så gott som nybakt bröd, så även på Camp Nobel.

När Mali 09 nu närmar sig vägs ände är det alla dessa små händelser och ögonblicksbilder som väver samman bilden av ett halvårs upplevelser långt borta från hemmets trygga lunk och komfortzon.  Den ständiga beväpningen, ödlorna som outtröttligt pumpar armhävningar, vinden som likt en varm hårfön blåser oss i ansiktet, AC-aggregatens konstanta surrande och det naturliga hälsandet och leendet när vi möts – trots att vi faktiskt möttes och hälsade alldeles nyss på väg i motsatt riktning – är nu vår vardag.
Men det är inte normalt.
Inte alls normalt för oss nordbor.
Och nu är vi på väg hem igen. Till det normala. Till mellanmjölkens land.

Men då och då kommer någon ögonblicksbild ändå att komma tillbaka till oss. Kanske alltmer sällan ju mer vi dras in i ekorrhjulet igen. Men ändå.
Det kommer att hända. Då kommer i alla fall jag att blunda för en stund och ta in känslan. Och le för mig själv.
Tänka på alla er som gjort den här resan med mig och undra att det går för er?
Och att ni inte glömmer: ”Drick vatten – byt strumpor …”

Site manager Mali 09

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu etablerar sig den svenska styrkan i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *