Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

När Camp Nobel sover

Malistyrkan

”Midnatt råder, tyst det är i husen, tyst i husen. Alla sova, släckta äro ljusen, äro ljusen...”
Nej, inte alls. Förutom alla de som vaktar och vakar över oss dygnets alla timmar så håller även elektriker från FMTIS flitens lampa lysande på de tider som bjuds för att inte störa annan verksamhet.

En trilskande diskmaskin får lite kärlek från elektrikerna under småtimmarna.

Nu var det då åter campens krävande och krånglande diskmaskin som behövde handpåläggning, massor av kärlek och en rejäl omgång med defibrillatorn för att väckas till liv.
I en annan del av världen, f´låt köket, bakade bagaren frukostbrödet som fyllde lokalerna med doften av nybakat bröd.

Få saker luktar så gott som nybakt bröd, så även på Camp Nobel.

När Mali 09 nu närmar sig vägs ände är det alla dessa små händelser och ögonblicksbilder som väver samman bilden av ett halvårs upplevelser långt borta från hemmets trygga lunk och komfortzon.  Den ständiga beväpningen, ödlorna som outtröttligt pumpar armhävningar, vinden som likt en varm hårfön blåser oss i ansiktet, AC-aggregatens konstanta surrande och det naturliga hälsandet och leendet när vi möts – trots att vi faktiskt möttes och hälsade alldeles nyss på väg i motsatt riktning – är nu vår vardag.
Men det är inte normalt.
Inte alls normalt för oss nordbor.
Och nu är vi på väg hem igen. Till det normala. Till mellanmjölkens land.

Men då och då kommer någon ögonblicksbild ändå att komma tillbaka till oss. Kanske alltmer sällan ju mer vi dras in i ekorrhjulet igen. Men ändå.
Det kommer att hända. Då kommer i alla fall jag att blunda för en stund och ta in känslan. Och le för mig själv.
Tänka på alla er som gjort den här resan med mig och undra att det går för er?
Och att ni inte glömmer: ”Drick vatten – byt strumpor …”

Site manager Mali 09

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *