Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

”Först satt vi i skyddsrum, sen gick vi och åt frukost.”

Malistyrkan

Tolv timmar efter att en av huvudrotationerna för Mali 10 anlänt, gick larmet och FN:s supercamp besköts med en granat.  48 timmar senare sammanfattar Jimmy Ågesjö, bataljonsförvaltare på Mali 10 sina intryck från händelsen.
– Det visar på uppgiftens allvar, men också på hur bra övade vi är på detta. Och hur samlade och lugna alla är, säger han.

 

Jimmy Ågesjö, bataljonsförvaltare för Mali 10 upplever att hans personal är lugna och samlade efter fredagens händelse.

Bataljonsförvaltaren för Mali 10 låg fortfarande i sin säng när larmet gick. Hans första tanke?
– Ska jag vara helt ärlig? Jag tänkte ”det är väldigt hög svansföring av Mali 09 att lägga en övning såhär tidigt”. Men efter någon sekund slutade jag tänka så. Istället kände jag en viss frustration över att jag inte hade fått en tydlig roll i försvaret av vår camp än, säger han.
Det här är Jimmy Ågesjös fjärde mission, efter Kosovo, Liberia och Afghanistan. Och under den sistnämnda var han med om något liknande.
– Därför kände jag en viss lättnad när det stod klart att nedslaget låg så långt borta från oss och inte i närheten av bebyggelse eller personal, säger han.

Mentalt förberedda
Väl i skyddsrummet mötte han både personal ur Mali 09 och Mali 10. Att möta de sistnämnda gjorde honom lite extra glad.
– Glad för att de var i skyddsrummen så snabbt och glad över att de var så lugna och samlade. Det här är en händelse som vi övat på under utbildningen, på campförsvar och enskilda agerande till hur alla tillsammans löser uppgifter. Och det är en händelse som vi alla är mentalt förberedda på, från det att vi kliver av flygplanet här.

Agerat, reagerat – och bearbetat
Två dygn efter beskjutningen har Jimmy Ågesjö hunnit prata med i stort sett alla medlemmar ur Mali 10. Och han är trygg i hur Mali 10 agerat och reagerat.
– Jag upplever att alla reagerat normalt, att Mali 10 är lugna och samlade, att man spontant  börjat debriefa redan i skyddsrummen.
Mali 10 – liksom Mali 09 – har sedan i olika gruppkonstellationer gått igenom händelsen strukturerat och pratat igenom den.
– Här är gruppen och kamratskapen en mycket viktig faktor i det arbetet. Jag känner att om något sådant här skulle hända, var det väldigt bra att det hände såhär.

Fortsätter enligt plan
De kommande dagarna fortsätter överlämningsprogrammet, som inte påverkats.
– Det är för övrigt väldigt välorganiserat och intensivt, ett stort tack till Mali 09. Men fredagsmorgonen skulle kunna sammanfattas i att vi först satt i skyddsrum, sen gick och åt frukost. Vi fortsätter enligt plan och ser fram emot att få ner ännu fler kollegor från Mali 10 nästa vecka, säger Jimmy Ågesjö, bataljonsförvaltare Mali 10.
Mali 09 har fortfarande befälet för insatsen ända fram till överlämningsceremonin och Magnus Frykvall, kontingentschef för Mali 09, delar Jimmys uppfattning.
– Alla ur Mali 09 och Mali 10 agerade lugnt och säkert. Nu fortsätter överlämningsprogrammet som planerat, säger han.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *