Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Flygräddningstjänsten i Timbuktu övar med Mali 09

Malistyrkan

Larmet går. Airplane crash, fire, fire, fire! En dörr öppnas och ut springer rökdykare och räddningspersonal. Ett flygplan har fattat eld och nu är varje sekund dyrbar. Mitt i det som kan upplevas som kaos står Peter Malmberg, brandmästare från Skövde och leder verksamheten

– Vi övar rutiner och taktik vid brand i flygplan. Flygplatsräddningstjänsten är från El Salvador och vi på Mali 09 tillhandahåller en utbildning för att säkerställa rutiner och att det går tillräckligt snabbt, säger Peter Malmberg, Campkommendant och brandmästare vid Camp Nobel.

Flygplatsen i Timbuktu i närheten av Camp Nobel är inte som vilken flygplats som helst. I terminalbyggnaden, som delvis har rasat samman, står sandsäckar staplade i det som en gång var fönster. Säkerhetskontroller, vip-lounge och taxfree lyser med sin frånvaro. Terminalbyggnaden är bara ett tomt skal som vittnar om en tid då situationen i Timbuktu var bättre än idag.

Utanför terminalbyggnaden står olika fordon uppställda, en pickup med en tung kulspruta monterad på flaket, en minibuss och ett vitt stridsfordon märkt UN. Soldater från olika nationer inom MINUSMA bevakar verksamheten vid flygplatsen. Bevakningen är rigorös. Flygplatsen är en viktig länk i logistikkedjan för alla utländska förband verksamma i sektor väst, där Mali 09 utför sitt uppdrag.

Landningsbanan kantas av några flygplansvrak men där finns också toppmoderna helikoptrar och transportflygplan som lossar och lastar gods och utrustning.

Isadora och Peter går ut på flygplatsen för att sätta igång övningen.

Peter och teamet från El Salvador samlas för genomgång inför kommande övning. Vid Peters sida står Isadora från Mali 09. Hon talar flytande spanska och kan vara till hjälp om det blir språkförbistring.

– Det här är inte det jag jobbar med i vanliga fall på Mali 09 men jag tycker att det är en del av jobbet att vara flexibel och hjälpa till där det behövs, säger Isadora.

Som på alla flygplatser finns det en flygplatsräddningstjänst. En skinande stor brandbil står en bit från landningsbanan, redo att rycka ut med rökdykare och annan personal som kan behövas vid en incident. Brandbilen är tillverkad i USA och är av samma sort som du kan se på många internationella flygplatser.

– El Salvadors flygräddningstjänst har modern utrustning och är väl utbildade. Vi har tillsammans lagt upp programmet. För min del handlar det främst om att bidra med den taktiska utbildningen. Vi jobbar som ett team inom ramen för FN:s uppdrag i Mali, säger Peter.

Peter och teamet fortsätter öva. Rökdykarna drar ut slangar från fordonet och närmar sig flygplanet, som idag utgörs av en vit FN-lastbil. Brandbilen dränker lastbilen med skum och räddningspersonalen kan framrycka för att öva utrymning. Övningen avbryts. Alla är svettiga efter att ha övat i över fyrtiogradig värme.

– Mali 09 jobbar hela tiden tillsammans med andra nationer inom MINUSMA. Det här är en lite annorlunda uppgift men bidrar i det stora hela till att vi kan lösa vår uppgift och göra skillnad där det behövs, säger Peter.

Text och bild Lukas Linné

 

 

 

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

1 kommentar

  • Invictus 16 maj 2019 19:08

    Imponerande i denna värme!! Kör hårt, peace

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *