Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Psykolog på plats i Mali

Malistyrkan

Att arbeta inom Försvarsmakten ställer en rad krav på individen såväl fysiska som psykologiska. Det är viktigt att vara väl rustad för att klara sin uppgift. Under en insats ökar kraven oftast ytterligare, därför är det viktigt att vidta särskilda åtgärder för att gynna de anställdas hälsa.

Redan sedan Maliinsatsen startade har psykologer funnits i insatsområdet i olika konstellationer. Uppgiften är bidra till ett högt stridsvärde genom att främja en god arbetsmiljö samt förhindra och stötta vid psykologiska påfrestningar.

Ofta finns psykologen med och utbildar i mental hälsa inför insats, på plats och genomför psykosociala arbetsmiljöronder och samtal samt utbildning och stöd vid hemkomst. Mali09 i sin tur har därför haft besök av psykolog Johanna från Försvarshälsan under några veckor. Johanna har träffat förbandets alla grupper för att ge samtliga individer tillfälle att komma till tals. Det blir en möjlighet att stanna upp och reflektera och utvärdera alltifrån arbetsbelastning till relationer och målsättningar.

– Jag har upplevt ett varmt och inkluderande välkomnande både Camp Nobel och Camp Bifrost. I mötet med Mali09 upplever jag en öppen och rak dialog och grupperna är bra på att ta hand om varandra, säger Johanna.

Johanna har en pratstund med vakten på Camp Nobel

Individen och gruppen
En insats är inte bara en yttre resa till ett nytt land utan också en inre resa. Individens kapacitet ställs ofta på sin spets långt hemifrån och de flesta lär sig mycket både om sig själva, både om sin egen kraft och kompetens men om också sina svagheter. Individens egen resa påverkas även av gruppens. Grupperna vid insats skiljer sig åt en hel del, vissa är helt nya sammansättningar av individer medan andra känner varandra väl.

Några arbetar med samma slags uppgifter och har liknande kunskap, medan andra grupper består av specialister inom varsitt område. Oavsett grupptyp så är det viktigt att redan under insatsutbildningen skapa trygga grupper med hög grad av tillit för att individen ska fungera och må optimalt över tid.

Spaningsgruppen har mycket att berätta från sin tid i Mali. Utmaningarna har varit många.

Grupper med hög grad av tillit kännetecknas bland annat av förmåga att lära av misstag och att se svårigheter och problem som en möjlighet att utvecklas. Att köra fast i ökensanden kan vara en svår situation som på lång sikt kan leda till ökad sammanhållning och trygghet inom gruppen. I trygga grupper vågar man även lyfta och lösa konflikter. I insatsmiljö, där det inte går att ”gå hem från jobbet” blir det särskilt tydligt hur viktigt det är att kunna reda ut svårigheter inom och mellan grupper, annars blir resultatet en tung period!  Gruppchefernas arbete under insatsen kan inte underskattas och deras ledarskap är en stor del i gruppernas framgång.

– Tips för att lösa konflikter: ta några djupa andetag och försök skapa ett fysiskt lugn, försök att vara tydlig och låt varje part beskriva problemet så sakligt som möjligt utifrån sitt perspektiv, undvika påhopp och angrepp utan försök därefter ha fokus på att lösa problemet och var villig att kompromissa vid behov, säger Johanna.

Mental-Hälsologg
Som ytterligare stöd använder Mali09 redan sedan insatsutbildningen självskattningsskalan Mental-Hälsologg för att ”ta tempen” på gruppen och aktivt lyssna in hur alla mår. Det skapar möjlighet att kunna åtgärda problem och/eller förebygga uppseglande konflikter. Utifrån dessa skattningar vågar vi meddela att förbandets medelvärde ligger helt i linje med tidigare insatser och är generellt mycket gott så här i sluttampen av insatsen.

– Som tillfällig gäst hos Mali09 har min upplevelse varit ett mycket gästfritt förband med låga trösklar, ett öppet klimat och ett stort hjärta. Förbandet består i själva verket av flera olika förband och det märks av att de har en vana av hjälpa nykomlingar in i gemenskapen. Keep it up och varmt välkomna hem snart, säger Johanna från Försvarshälsan.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

1 kommentar

  • Katja 11 maj 2019 11:41

    Tack
    Viktig o bra info som är välbehövlig för oss som är kvar i Sveriges trygghet men oroar oss ändå över våra nära o kära livsuppdrag i malis alla posteringar och otrygghet..
    Viktigt jobb som utförs av välutbildade o välförberedda empatiska soldater, oavsett rang, som brinner för att hjälpa människor iden farliga och omänskliga miljön. . Alltid döden så nära inpå. Så skönt att ibland få livstecken genom ett foto, en litet hej eller jag och vi är okej...

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *