Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Förtidsröstning till EU-valet

Malistyrkan

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet, EU-val, i Sverige. För att vi som befinner oss i insatsområdet också ska få våra röster hörda anordnade Henrik, legad på Mali 09, möjligheten till förtidsröstning. Ett utrymme i ett kontorstält har gjorts om till en röstningslokal och vid fyra olika tillfällen ges möjligheten att delta och lämna in sina röstkort. När alla som vill har röstat kommer en representant från Mali 09, tillsammans med vår militärpolis, att åka ner och lämna röstkorten till ambassaden i Bamako.

– Det finns ett intresse för EU-valet på kontingenten. Var och en väljer själv om de vill rösta, och vad de röstar på, vi skapar de formella förutsättningarna för att kunna lämna en giltig förtidsröst från Mali, säger Henrik.

Förtidsröstningen för Mali 09 startar genom att legad Henrik överlämnar röstningsmaterial till CO Magnus Frykvall.

Personal från Mali 09 dyker upp direkt när vallokalen på Camp Nobel öppnar. Det är god stämning men ett allvar när de ansvariga för förtidsröstningen, pastor Lisa  och legad Henrik, förklarar för väljarna hur processen med förtidsröstning går till.

Fredrik lämnar in sitt kuvert med valsedel och Henrik och Lisa intygar att det är Fredrik som har röstat och att röstningen gått rätt till.

I lokalen för förtidsröstning finns tre avskilda platser, precis som hemma i Sverige, där väljarna kan rösta. En kö till ”valbåsen” uppstår, där man kan rösta avskilt,  men någon politisk diskussion startar inte. Det blir mest prat om dagens jobb och vad som är på gång framöver.

Det känns bra att få rösta trots att man är utomlands, säger Gustav och slickar igen kuvertet.

Mali 09 är en del av MINUSMA som bland annat har till uppgift att skydda de mänskliga rättigheterna och stötta den demokratiska processen i Mali. Med tanke på detta känns det bra att alla i Mali 09 som bidrar till MINUSMA  får möjlighet att ta till vara på sina demokratiska rättigheter.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *