Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Förbandets förlängda arm i den högre sfären

Malistyrkan

Det finns ett ställe här i Mali där det produceras en massa papper och beslut på hur man vill att omvärlden och andra ställen ska fungera. Det skissas och produceras en massa planer och det diskuteras till höger och vänster om vad som är rätt och fel och i vilken riktning alla ska vandra. Det här stället är Minusmas högkvarter beläget på en stor Camp intill flygplatsen i huvudstaden Bamako. Där uppehåller sig runt 1000 personer varav drygt 220 är placerade på det militära styrkehögkvarteret som ligger inom samma område, precis bredvid det civila högkvarteret. Många nationaliteter, kulturer, erfarenheter och åsikter har samlats på denna plats och de ska tillsammans utföra ett arbete, ta beslut och i slutändan leverera resultat som är till gagn för Mali och fredsprocessen. Bara det är en intressant process och en utmaning i sig.

Alla här är ett kugghjul i den stora “stabsmaskinen”. De ska greppa tag i varandra och få snurr på fredsmaskinen FN så att den rullar framåt i rätt riktning. Vissa kugghjul är mer smorda än andra och det finns en del där inte alla kuggar finns på plats –  men fredsarbetet går framåt. Den svenska styrkan har i alla fall två väloljade och hela kugghjul i den här maskinen, om än kanske lite slitna och glappar ibland, men fullt fungerande! (Vi tror bara gott om oss själva, vi mår bäst då...)

Och det är i denna internationella miljö, som både är rolig, frustrerande och inspirerande, som vi samverkansofficerare (LNO:er) verkar. Vi två som är utlokaliserade från förbandet till Bamako och har FHQ som verksamhets- och intresseområde. Vi ska helt enkelt se till att chefen och förbandets intressen tillvaratas och vice versa, att Minusma får ut rätt effekt av förbandet. Det kan dock svänga friskt mellan ärenden och frågor, allt från när mangon mognar till genomgångar som berör högsta politiska ledning och FN:s säkerhetsråd. Till största delen har arbetet ändå handlat om att det svenska förbandet gör rätt saker för att i slutändan leverera och bidra till fredsprocessen och människors säkerhet i Mali. Detta är något som vi lyckats väldigt bra med utan att överdriva.

Miljön i Bamako är totalt olikt den i Timbuktu. Bamako är en myllrande stad med 2,3 miljoner invånare med stora kontraster i människornas livssituation. Allt från en svårt nedsmutsad livsmiljö med tiggande barn, till poolområden med fina hus och välstånd. Allt sammanvävt i ett vägnät där djungelns lag råder. Under min ledighet hemma i Sverige upplevdes det väldigt svårt att försöka ta sig fram med alla dessa onödiga trafikregler som man är tvungen att följa. Var fanns spontaniteten! Ja, man slapp kanske få en koflock i sidan inne i stan, men ändå!

I slutändan är det fantastiskt och fascinerande i det stora hela att vi ändå i denna FN-kontext här i Mali lyckats åstadkomma sådana saker som vissa påstod var omöjligt. Med rätt inställning, beslutsamhet och motivation kommer man bevisligen långt. Det är något vi två kommer ta med oss härifrån och även påpeka när det framöver kommer upp “omöjliga uppdrag” på hemmaplan.

LNO från Sverige, Tyskland och Nederländerna

Vi LNO:er har under denna tid givits en otrolig chans och möjlighet att vara delaktiga i detta gemensamma och givande arbete inom FN:s ramar som är så viktigt för människorna här i Mali. Erbjuds det igen någon gång framöver en chans att bli LNO i ett missionsområde, så absolut!

/Peter och Nils (ej med på bild)

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *