Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Uppföljning på förbandets välmående

Malistyrkan

Försvarsmakten arbetar hårt för att veteraner ska må bra efter internationell insats. Numera finns det tydliga rutiner på hur man ska fånga upp personer som mår dåligt och hjälpa dem vidare.

Christer Flor, veteran och anhörigsamordnare, och Elisabeth Gilbertsson, HR-specialist, från Skaraborgs regemente, P 4, var för ett tag sedan på besök och träffade delar ur förbandet. Deras resa till Mali är det första steget i Försvarsmaktens uppföljningsansvar för individer som genomför insats. Det har blivit många samtal, från kontingentschefen till enskilda soldater, och syftet har varit att kartlägga vilka eventuella behov som finns när förbandet är åter i Sverige. Fokusområdena har varit existentiella, fysiska, mentala, emotionella och sociala frågor – där soldaterna får prata om allt från mental belastning till upplevda känslor.

– Det är olika pusselbitar som vi samlar in för att bilda oss en uppfattning om vilka åtgärder som vi måste vidta och vilka personer som vi ska prata med, förklarar Elisabeth

Oavsett om man varit ute och rullat på operation eller spenderat sin tid på Camp Nobel så menar Christer och Elisabeth att allas insats är lika viktig. Alla har olika upplevelser från tiden som varit och redan nu läggs en grund så att varje soldat kan bibehålla sitt välmående och tidigt förebygga ohälsa, både fysiskt och mentalt.

– Alla som vi har pratat med är öppna och inser nyttan av vårt besök. Vår samlade bild är att förbandet mår bra och att det finns en genomgående stolthet, förklarar Christer.

Även ni anhöriga hemma i Sverige kommer att bli delaktiga och få en förståelse för hur man kan arbeta vidare efter avslutad insats. Christer kommer bland annat att prata mer om detta under den sista anhörigträffen (inbjudan har skickats ut till anhörig 1 och anhörig 2).

 

 

 

 

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

1 kommentar

  • Matheo 30 april 2019 08:38

    Hej

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *