Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

CIS-gruppen: it-supporten vid frontlinjen

Malistyrkan

CIS-gruppen som står för Communication information system, består av elva gruppmedlemmar. Gruppen är uppdelad i chefsdel, LAN, radio-/satellitdel och signalister.

Chefsdelen arbetsleder och samverkar uppåt. LAN är specialiserade på det inre ledningssystemet: datorer och nätverkskopplingar.

Radio-/satellit är mer inriktat mot sambandet hem till Sverige, men även radiosambandet mellan campen och alla fordon som är ute och rullar.

Signalisterna följer upp förbandet när vi är ute på operation och är behjälpliga till övriga delar i gruppen samt förare på galt.

Det gäller att vara fingerfärdig och ha ett fokus i teknisk tjänst.

 

Att jobba som soldat i CIS-gruppen kräver en djup teknisk förståelse, flexibilitet, ansvar och servicetänk. Vi är beredda att stötta förbandet på operationer i öknen med bl.a. teknisk expertis i den mån det behövs samt som del i försvaret av campen.

Ingen dag är den andre lik och för att kunna vara flexibel och lösa olika uppgifter är det viktigt att bibehålla ett högt stridsvärde genom att träna hårt.

 

På den arbetsfria tiden tränar vi mycket. Fysisk träning underlättar anpassningen till det torra ökenklimatet men även klättringstjänsten på höga höjder.

Det gäller inte bara att ha starka benmuskler, det kräver även mod och ett starkt psyke att klättra

 

Vid skymning brukar arbetsuppgifterna avta och då får man tid över att reflektera om livet och även tänka på alla nära och kära där hemma.

Poeten John Donne får avsluta det här inlägget med några väl valda ord:
”Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv;
Varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela.
Om en jordklump sköljs bort av havet, blir Europa i samma mån mindre,
liksom en udde i havet också skulle bli, liksom dina eller dina vänners ägor;
Varje människas död förminskar mig, ty jag är en del av mänskligheten.
Sänd därför aldrig bud för att få veta för vem klockan klämtar; den klämtar för dig.”

/CIS-Gruppen Mali 09

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

1 kommentar

  • Birthe 15 februari 2019 07:28

    Intressant reportage och extra kul att se bilder och läsa om vår anhörigs arbetsgrupp och uppgifter i FN tjänst.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *