Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Alla i gruppen gör sitt jobb – Rickard, förare på spaning

Malistyrkan

Efter att ha flugit från Camp Nobel i Timbuktu till en flygplats i utkanten av Sevare där basen som blivit vår utgångspunkt för operationerna i Moptiområdet ligger, packar vi upp och förbereder oss för bemanna våra fordon och inom kort rulla ut. Inom ett par dagar är hela styrkan samlad och vi börjar tidigt med resan ut mot operationsområdet. Vägen dit är lång och vägarna dåliga men resan bjuder på otroliga utsikter och en skiftande miljö jämfört med de nyanser av gult och brunt som vi är vana vid från Saharas öken som breder ut sig runt Timbuktu.

Väl på plats i området påbörjar vi uppdraget med att besöka byarna och uppdatera oss om läget och försöka få en normalbild av hur situationen är för tillfället. Som förare är det en bättre terräng att köra i än den jag är van vid och det är mest åkermark och savann men betydligt större inslag av träd och växter.

Folket i byarna är inte alls lika vana vid utländska soldater som människorna runt Tim och vi blir snabbt en attraktion vart vi än åker. I de flesta byar är människorna väldigt nyfikna och glada över att se oss vilket inte alltid varit fallet för oss tidigare. I ett fåtal byar är de till en början lite mer avvaktande men det släpper fort när vi presenterat oss och varför vi är i regionen.

Konflikten mellan stammarna i området har slagit hårt mot vissa men för andra är de bara händelser man hört talas om. Som förare blir jag mer insatt i hur galten tar sig fram och vilken terräng man ska undvika för att slippa behöva fältrepa än exakt vad den här lokala konflikten bottnar i och vilka som gjort vad.

Tiden ute i fält går alltid fort och trots klimatets påfrestningar och konservmat så trivs jag bra där ute. Alla i gruppen gör sitt jobb och dynamiken vi har i mellan oss är både roande och trivsam. Nu är vi tillbaka i Timbuktu och återhämtar inför nästa operation och även om maten och träningsmöjligheterna här på camp Nobel är goda så längtar man rätt fort ut igen.

//Rickard förare på spaningskompaniet

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *