Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Vad gör man på S6?

Malistyrkan

Vad gör man på S6? Hur ser en dag ut för er? Vad är ett Stex? Simon på staben ger svar på alla era frågor.

Det är vi som jobbar på S6. Under hösten är det regnperiod nere i Mali och för oss innebar det att vatten hade lagt sig under golvet och det gav mögel en möjlighet att odlas under våra arbetsplatser. Vi fick helt enkelt slita ut de mattor vi har som golv för torkning och sanering.

En annan kollega på S6. Utan golv är det lätt för de lite mer ovanliga besökare att hälsa på.

Var man än befinner sig så är frågorna man får ofta desamma. Ibland är de lätta att svara på och ibland inte. Det beror lite på vem det är man pratar med. Har man en bakgrund i Försvarsmakten är chansen att ens svar ger något givetvis större än hos den som aldrig sett någon i uniform.

På S6 jobbar vi med samband och på sektionen finns också det vi kallar STEX (Stabsexpedition). Samband för den som inte är så insatt kanske inte säger så mycket, men väldigt kortfattat och enkelt förklarat är det radioapparater, lite datorer, kablar, osv. Det kanske inte låter som det svåraste att jobba med, men hur hade du gjort om du befinner dig på en plats där din mobiltelefon inte fungerar? Eller hur får du kontakt hem till Camp Nobel när du befinner dig 10 mil bort? För oss på förbandet är frågorna ganska enkla och hur man gör och hur det skall gå till på ett säkert sätt är det vi på S6 ordnar fram

Det finns väldigt många träningsmöjligheter, men för att få sitt namn uppskrivet på rekordtavlan hos vakten krävs det lite extra, något som chefen S6 lyckats med.

Inne hos S6 finns även Stabsexpeditionen, stexet som det kallas av dem flesta. Här jobbar man inte riktigt med samband på samma sätt. Stexet brukar jag beskriva för den som inte är så insatt lite som ett postkontor. Här kommer alla brev/mail eller liknande att passera. Stabschefen kontrollerar brevet, bockar i en lista om vilka som ska få en kopia och efter detta delas ut till rätt sektion, enhet eller person. En annan viktig uppgift som Stexet har är att arkivera och föra spårbarhet på allt som passerar expeditionen.

Vi, precis som de flesta på Camp Nobel, har varierande arbetsdagar. Ibland så kommer det lugna perioder till oss på S6 och då jobbet inte kräver att vi sitter på kontoret. Det finns mycket att göra och hitta på när man får tider över och i bilderna nedan kan ni se lite vad vi på sektionen har gjort hittills.

/Simon

När möjligheten ges försöker vi följa med andra som ska ut och åka utanför campen, ofta in till Timbuktu och ibland till andra närliggande områden.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *