Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Att jobba på MMT

Malistyrkan

Sjukvårdspluton har många olika funktioner, något som ni kunde läsa om i förra inlägget. Robin, som arbetar på Mobile Medical Team, berättar lite mer ingående vad de gör.

Övning. Personalen på MMT överlämnar en sårad patient på Camp Nobel

Vårt dagliga arbete leds av vår plutonsledning. I plutonen ingår läkare, sjuksköterskor och kontinuerligt tjänstgörande personal som tillsammans utgör en rad olika grupper. Mobile Medical Team (MMT), Forward Resuscitation Team (FRT), Forward Surgical Team (FST). Vi har även en mottagning för daglig sjukvård motsvarande en vårdcentral i Sverige, vilket är bemannat med läkare, sjuksköterska samt en fysioterapeut. Det finns även kompetens till att utföra röntgenundersökningar. Utöver vår svenska personal finns ett internationellt operationsteam på plats under hela vår missionstid i Mali.

MMT:s huvuduppgift är att ingå i en Quick Reaction Unit (QRU). Vilket betyder att vi åker ut tillsammans med övriga QRU enheter som kvalificerad sjukvårdsresurs vid eventuella larm. Som ingående grupp i QRU har vi en beredskap på några minuter, detta betyder att vi snabbt skall vi vara redo att åka ut oavsett om man befinner sig på gymmet eller ligger och sover.

I denna grupp ingår en vagnchef, förare och en sjuksköterska. Sjuksköterskan jobbar vanligtvis civilt inom ambulans. Man skulle kunna jämföra oss med en civil ambulans, fast med en större och tyngre bil som har god framkomlighet i terrängen.

På grund av klimatet och Afrikas miljö slits fordonen och utrustning mycket mer än hemma i Sverige, därför är det av yttersta vikt att systematiskt kontrollera gruppens materiel. Vi genomför  en rad olika kontroller varje dag för att säkerställa att vår materiel är i topp-trim. Vi kontrollerar bland annat att bilen och radio sambandet fungerar som det ska. Den legitimerade sjuksköterskan gör kontroller på den fordonsburna läkemedelskylen och att övrig medicinsk apparatur håller en mycket god standard.

I övrigt stöttar vi till med allt möjligt som de andra i plutonen kan tänkas behöva hjälp med. Vi tar alla möjligheter vi kan till fortsätta utbilda oss och bli bättre, och det finns gott om förutsättningar för det med all kompetent personal som delar vår vardag i plutonen.

/Robin

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu förbereder sig den svenska styrkan för att lösa andra uppgifter i Gao, landets östra delar. Därmed pågår en omstrukturering av Camp Nobel i Timbuktu. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

2 kommentarer

  • Staffan 1 februari 2019 15:40

    Ni skriver att det finns ett internationellt operations lag tillsammans med er under hela tiden i Mali. Är det Sverige eller FN som betalar dem?

  • Malistyrkan 1 februari 2019 17:40

    Hej Staffan. Det är Sverige som betalar för det internationella operationslaget.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *