Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Att vara på operation

Malistyrkan

Spaningskompaniets vardag skiljer sig ganska mycket från vanligheten. Ibland är de bundna till Camp Nobel, men allt som ofta är de iväg på operationer – långa som korta. Martin, ställföreträdande plutonchef, berättar lite om hur det är att vara ute på operation.

Inom ramen för vårt arbete här i Mali så genomför förbandet förutom den dagliga verksamheten på Camp Nobel och inhämtning i närområdet även operationer. Operationen syftar till att lösa en specifik uppgift såsom att svara på specifika spaningsfrågor under en viss tid i ett utpekat område. Förutom oss på spaningskompaniet så behövs det ett antal understödjande förmågor såsom kvalificerad sjukvård, militärtolkar och mekaniker för att förbandet skall kunna lösa sina uppgifter under en längre tid borta från campen.

Väl ute i operationsområdet så genomför våra spaningsgrupper inhämtning t.ex. genom att prata med lokalbefolkningen, officiella personer och ledare för diverse grupperingar. Den mesta inhämtningen sker under dagens ljusa timmar av den enkla anledningen att det är då lokalbefolkningen rör sig utomhus. De flesta personer som vi möter är glada och visar stor uppskattning, inte minst barnen. Det är inte ovanligt att en spaningsgrupp, likt en räktrålare, fångar upp en stor mängd barn som vill leka och hålla soldaterna i handen. Alltid en munter och avväpnande företeelse.

Foto: Fredrik Ahlberg/Försvarsmakten

Foto: Fredrik Ahlberg/Försvarsmakten

När skymningen närmar sig är det dags att samla ihop förbandet och framrycka till den plats där vi ska spendera natten.  Det vill vi göra på en plats där det inte rör sig någon civilbefolkning, helt för vår egen säkerhet.  I förläggningen så genomförs rutintjänst i form av att förarna kontrollerar sina bilar och letar efter fel för mekanikerna att laga, eventuella sår och sjukdomsfall tas om hand av sjukvårdarna. Allt för att minska friktionerna inför nästa dag på operationen.

När mörkret har lagt sig så lägger sig även lugnet över vår alldeles egna plats i öknen. När det är kompakt mörker är det utmanande att genomföra arbete som i viss mån kräver ljus. Vi vill inte skylta med vår närvaro i onödan vilket innebär att inga lampor används och allt ljud hålls till ett minimum.

Foto: Fredrik Ahlberg/Försvarsmakten

Foto: Fredrik Ahlberg/Försvarsmakten

Under natten vakar posterna över sina kamrater som sover och laddar batterierna inför nästa dags uppgifter och utmaningar.

Martin
Stf plutonchef, spaningspluton

Foto: Fredrik Ahlberg/Försvarsmakten

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu etablerar sig den svenska styrkan i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *