Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

En dag på S1

Malistyrkan

Det står 06:00 när klockorna ringer. För somliga är det enklare att ta sig upp och för andra är det betydligt svårare. Men till slut möts vi upp huttrande i mörkret utanför tältet iklädda träningskläder. Det är dags för en ny dag på stabssektionen S1.

S1 är en sektion som har flera funktioner med många ansvarsområden, och vi är en av sektionerna i Mali 09 stab med högst andel civil personal. Vi består av ett sammansvetsat team med experter och vårt fokus är att ge råd och stöd till övriga förbandet. Vi jobbar med personalfrågor, reseadministration, juridik och press- och informationstjänst. Även förbandets fältpastor ingår här.

Morgonträningen är ett populärt inslag hos S1. Träningskläderna visar den blandning som sektionen består av, vi har personal från P 4, HRC, Led R, Hkv och FMLOG.

En vanlig dag på S1 börjar med en löprunda eller morgonpromenad ute på supercampen. Vår pastor är sektionens morgonpiggaste som ofta är på kontoret redan vid 06:00, vilket uppskattas av övriga sektionen då det alltid finns nybryggt kaffe när vi andra trillar in en efter en. En dag på kontoret i vårt tält innebär en strid ström av besökare med frågor om bokstavligt talat allt mellan himmel och jord, såsom hur man ska hantera förändrade resplaner, uppkomna ledigheter, kreativa förslag på welfare-aktiviteter, löner, blogginlägg eller villkoren i ett visst avtal. I de allra flesta fall har vi ett bra svar och vi upplever att frågeställarna oftast är nöjda när de lämna vårt kontor.

Våra kollegor bidrar också med många roliga skämt och skratt som gör kontoret till en livlig och energifylld arbetsplats. Vår ständigt välfyllda godisburk har i sin tur en tydligt positiv effekt på våra kollegor…

Det gäller att vara snabb om man ska hinna fotografera det berömda S1-godiset!

Till skillnad från de rörliga delarna i förbandet är vi riktiga ”campråttor” som tillbringar huvuddelen av dagen framför datorerna vid våra skrivbord. Att spendera så mycket tid på en relativt sett liten yta hade nog de flesta av oss trott skulle vara betydligt mer påfrestande än vad vi faktiskt upplever att det är. Det har gått förvånansvärt fort att anpassa sig efter en annan vardag än vad vi är vana vid. Orsaken är förmodligen att vi har intressanta och utmanande arbetsuppgifter och alla har valt att söka sig hit för att få jobba med det vi tycker om. Vi trivs med att stötta våra kollegor på förbandet och vi känner alla att arbetsdagarna flyger förbi. Samtidigt är det helt klart så att fysisk aktivitet blir ett uppskattat och nödvändigt avbrott i en relativt stillasittande tillvaro.

Ibland händer det och hela sektionen kan lämna kontoret.

Kontoret där vi håller till och flitens lampa alltid lyser!

Varje vecka håller vi i ett uppskattat men tungt core pass som följs av ett svettigt crossfit pass. Passet ger oss en möjlighet att koppla ifrån jobbet för en stund och svettas tillsammans med kollegor från övriga förbandet som också brukar delta när möjlighet finns. Passen brukar ställa höga krav på rörlighet vilket bara det kan vara en källa till många skratt under träningens gång.

Det gemensamma träningspasset är ett återkommande inslag.

Här i Mali löser vi, precis som på så många andra arbetsplatser, en hel del av våra arbetsuppgifter i olika former av möten. Det kan handla om arbetsmiljö, kommande fritidsaktiviteter, kvinnligt nätverkande eller kommande förbandsaktiviteter. Många av dem ligger inplanerade sedan länge på fasta tider, men givetvis uppkommer det också möten med kort varsel. Utöver våra vanliga uppgifter är S1 också en sammanhållande funktion för welfare aktiviteter. Tillsammans med övriga delar av förbandet jobbar vi för att organisera aktiviteter såsom tomtebesök på julafton, nyårsfestligheter eller filmkvällar.

Klockan är 19:00 och musiken flödar fortfarande ut från stabschefens högtalare in på vårt kontor. I tälten bredvid pågår fortfarande möten och det kommer fortfarande kollegor in till oss som vill byta några ord om lite allt möjligt. Vi nynnar med i musiken och fortsätter jobba lite till innan det är dags att släcka ner för kvällen – det kom ju ändå en väldigt bra låt. Imorgon ringer klockan 06:00.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

2 kommentarer

  • Charlotte 11 januari 2019 16:53

    Ni verkar vara upptagna "campråttor"! Lycka till!
    /Charlotte

  • Matheo 10 januari 2019 11:23

    Jag vill jobba för försvarsmakten när jag blir stor

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *