Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

SPANINGSPLUTON MALI 08

Malistyrkan

Vi börjar närma oss slutet av vår insats och det vankas överlämning till Mali 09, hemrotation och svensk jul, det har varit ett hektiskt år med en mängd kontraster.

Spaningsplutonen som består av personal från hela Amfibieregementet, både från Stockholm och från Göteborg sattes ihop och de första stegen i att bilda en fungerande grupp togs på Väddö under fordonsutbildningen för ganska precis ett år sen. Personal ur 202. Kustjägarkompaniet, 204. Amfibieskyttekompaniet, 201. Ledningskompaniet och 132. Säkerhetskompani sjö skulle under ett år utgöra spaningspluton Mali 08.

Inom de första veckorna på plats i Timbuktu drabbades vi av två attacker med bland annat indirekt eld. Detta blev för många av soldaterna och officerarna på plutonen en rivstart och innebar en förkortad alternativt utebliven överlämning från våra företrädare.

Svenska bidraget till FN:s insats i Mali, Minusma är ett underrättelseförband. Vad gör ett sådant förband? Vad betyder underrättelser? Det självklara svaret för någon med insyn och som arbetar i Försvarsmakten är att det är inhämtad information (genom exempelvis spaningspluton Mali 08) som bearbetas (underrättelsesektionen på vår stab) och delges till mottagaren på mottagarens villkor (Minusmas chef).

Det här säger antagligen inte jättemycket för er anhöriga där hemma. Så jag tänkte försöka förklara.

Vi har under insatsen genomfört ett antal operationer när vi varit ute under längre tid och på platser som ligger längre bort. Detta tänkte jag återkomma till och börja med att beskriva det vardagliga arbetet. Närområdet av vår egen camp här nere består av staden Timbuktu samt ett antal mindre byar utspridda runtomkring staden. Det är i detta område vi har rört oss, i princip varenda dag i veckan under hela insatsen. Svenska styrkan får order från ledningen i Minusma, detta bryts ner genom vår organisation och till slut hamnar det i knäet på grupperna på spaningsplutonen. Denna order innehåller bland annat:

 • En bakgrund eller orientering, det här vet vi nu.
 • En målbild, det här vill vi ta reda på.
 • Inriktningar.
 • Sist men absolut inte minst, spaningsfrågor. Vilka frågor ska vi ha svar på för att få reda på målbilden enkelt förklarat.

Respektive grupp planerar utifrån ovanstående punkter hur de ska få svar på spaningsfrågorna. Det kan exempelvis vara att prata med någon utav alla de kontakter som svenska enheter under åtta insatser samlat på sig här nere, prata med lokalbefolkningen på stan, upprätta vägspärrar eller genom enkel truppspaning titta genom en kikare eller kamera. De får stöd i sin planering av både personal från staben, kompani- och plutonsledning. Grupperna arbetar mycket självständigt och det läggs mycket mer ansvar på individerna i Mali än hemmavid och som chef är det kul att se hur mycket personalen på plutonen faktiskt utvecklas av det.

När grupperna lämnar campen kan det vara i Galt alternativt på sexhjulingar, det sker ofta patrullering med fordon och till fots inom området samt i kringliggande ökenterräng runt Camp Nobel. Grupperna träffar kontakter alternativt pratar med lokalbefolkningen och ställer frågor för att få svar på spaningsfrågorna. Det är i första hand genom samverkan vi får in vår information. För att det här ska fungera är militärtolkgruppen väsentlig med vilken plutonen har ett nära samarbete och de är med ut nästintill varje patrull. För att komplettera informationen ur samtalet tas även bilder och hela gruppens delade intryck med för att beskriva händelser runtomkring samt känslor som kan vara av vikt.

Väl tillbaka på Camp Nobel efter patrull är grupperna på inget sätt klara, då har förarna ansvar för att gå igenom fordonen med ingående utrustning, tekniska system och vapen samt att den spolas av och återställs till ursprungligt skick. Allt för vara redo att åka ut igen.

Här tar man hjälp av andra stödenheter på campen som reparationsgruppen ifall något strular med fordonen eller om de bara ska in på översyn. Man tar även hjälp av personal från förrådet för att fylla upp mat och annan materiell som behövs, t.ex. batterier och förbrukningsmateriell i allmänhet. Andra delar ur grupperna börjar med det viktigaste, nämligen att formulera den genomförda patrullen i skrift. Detta görs enligt en fastställd mall och kompletteras med kommentarer, rekommendationer och bilder. Rapporten skickas sedan till vår egen underrättelseavdelning och där blir kommentarer och bilder viktiga för att analytikerna ska kunna sätta sig in i sammanhanget under patrullen. Underrättelseavdelningen skapar sedan rapporter utifrån underlag från både spaningsplutonen och andra delar inom förbandet, som sedan skickas till Minusmas ledning.

Så här går det runt i vardagen, grupperna förbereder för patrullering ena dagen, nästa dag genomförs patrullering och därefter efterarbete med rapportskrivning och vård. Erfarenheter dras och eventuella förändringar och ominriktningar görs inför kommande patrulleringar. Detta rullande schema blandas med tid i beredskap, diverse bevakning på Camp Nobel, intern och extern vidareutbildning inom exempelvis sjukvård och självklart återhämtning i form av sömn och träning.

Egentligen är det inte så stor skillnad när vi är iväg på en operation. Campen med sjukvård, förråd och reparationsgrupp flyttar bara med ut i öknen. Mycket av efterarbetet får däremot göras efter operationen på Camp Nobel. Det krävs ofta mer tid till inläsning i och med att det ofta är en ny plats vi åker till och betydligt mer förberedelser i vilken utrustning som ska med. Det är fortfarande spaningsfrågor som ska besvaras och dessa svaras bäst på genom att träffa människor ur lokalbefolkningen, kan vara en person som besöker en marknad, en lärare, en bychef eller någon ur maliska säkerhetsstyrkorna. Det blir mycket mer intensivt under operation, och grupperna samlar på sig mycket information som inte sällan resulterar i ett dussintals rapporter som ska skrivas efter operationen.

Vardagen ute i öknen var under insatsens början smått odräglig, framförallt nattetid då de höga temperaturerna gjorde det svårt att sova, detta ersattes under regnperioden med växlande väder som vid några tillfällen innebar att vi vaknat i regn eller sandstorm. Under de sista månaderna har detta ersatts av riktigt behagliga temperaturer under nätterna och på spaningsplutonen har vi fått plocka fram sovsäcken, vissa även den tjocka.

Vi har genom operationerna fått se mycket av landet, såväl klassisk ökenterräng med böljande sanddyner, berg, stäpp och floddeltan kring Nigerfloden. Vi har till och med fått möjlighet att korsa Nigerfloden på färja som det amfibieförband vi faktiskt är.

Vi har under året kämpat med varandra, en motståndare som skjutit indirekt eld, värmen, tuffa spaningsfrågor och ogästvänlig miljö. Ingen på spaningspluton kommer glömma de små ”taggbollarna” som dök upp efter regnperioden och fastnade på allt. Dessa kunde man hitta i sängen flera dagar efter man kommit tillbaka till campen. Vi har även kämpat med sanden som ofta inneburit fastkörningar och många timmars grävande.

Jag talar nog för samtliga på plutonen när jag säger att det trots allt är när vi fått lämna campen, fått svar på spaningsfrågorna och sover ute i öknen som vi trivts allra bäst. Det är trots allt därför vi är här, att inhämta information, bearbeta och delge underrättelser.

C Spaningspluton Mali 08

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

3 kommentarer

 • Anders 29 november 2018 16:36

  Hej!
  I mellan tummen och pekfingret vad tjänar man som menig soldat på plats i Mali?

  Mvh Anders

 • Maria W 27 november 2018 22:37

  Ett riktigt bra blogginlägg, så väl och nyanserat beskrivet av en annorlunda vardag och ett jobb som inte liknar något annat.

 • Marie Z 22 november 2018 02:04

  Kul att FM verkligen värdesätter de personer som valt att göra detta jobb och offrar tiden av sina liv frivilligt för människor som verkligen behöver. All heder till er alla! Ni är bäst!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *