Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

SALONG SAHEL

Malistyrkan

Det har varit många som undrat – kan man vara fåfäng i ökenmiljö? Här kommer svaret och kanske lite inspiration till dig som ska resa till en plats där vatten är en bristvara.

Till att börja med måste man naturligtvis fråga sig varför man över huvud taget ska ägna tid och resurser åt fåfänga som går utöver den livsviktiga personliga hygienen. Svaret varierar naturligtvis beroende på vem man frågar. Någon trivs alldeles utmärkt med endast grundpaketet för personlig hygien. Någon tycker att det är högst befriande att verka i en miljö där man inte förväntas vara piffad. Ytterligare någon ser det som en utmaning att i ökenmiljö lyckas gå ”all in” på fåfängans ritualer. Om man gillar att ägna sig åt fåfängt pyssel kan det ha en positiv effekt på stridsvärdet eftersom man helt enkelt blir lite gladare av att få ta hand om sig själv. Själv fixar jag för min egen skull för att det är kul och för att jag blir glad av det och kanske lite för att ge någon ett gott skratt när jag står utanför hygienbaracken med en svart bubblande sheet-mask* i ansiktet som nästan ser ut att ha börjat mögla.

Bu! Men skrämmande snygg.

Men går det då? Med två duschtryck per dag? Jodå, med lite klurighet så går det. Antalet duschtryck går inte att utöka och det är strängeligen förbjudet att fuska med vattenflaskor i duschen eller att skölja av sig med vattenslangen. Istället får man göra det bästa av det man blivit tilldelad. Många kör inledande tvätt med våtservetter för exempelvis ansiktet. Andra har rengöringsprodukter för ansiktet som man kan använda på torr hud och som inte behöver sköljas av eller som sköljs av när man duschar. För att minimera tiden under rinnande vatten som används för tvätt av kroppen och istället få vattentid över till annat använder någon duschtvål i mousseform som sköljs bort lite snabbare än vanlig tvål. Många av de långhåriga typerna använder balsam som man inte sköljer ur håret, så kallade leave-in balsam, och har järnkoll på vilken dusch som blir varm snabbast och som kanske ger en halv sekund längre duschtid. Är man less på att huden på kroppen känns knastertorr och tre storlekar för liten kan man med fördel ta med sig ett par skrubbvantar istället för en skrubbkräm som måste sköljas bort (om man inte har turen att bli blästrad av en sandstorm någon timme innan duschen). Annars är skrubbkräm något som funkar utmärkt att klämma in mellan duschtrycken. Mellan trycken kan man också ta en paus medan en ansiktsmask verkar.

Det är här inne magin händer...

Annars finns det mängder av trevligheter som inte kräver dusch. Skäggigare typer kan iakttas med diverse oljor och borstar, även ansiktshår blir frissigt i torkan.  Någon har sheet-masks som inte behöver sköljas av och som hen avnjuter en stund innan hen kryper till kojs. På krämfronten kan man gå loss ordentligt – det är bara budgeten och bagagevikten om sätter gränser för vad man kan ta med sig. Ögonkräm, serum, essence, solkräm, rakkräm, fotkräm, allt möjligt som är trevligt att smörja in sig med. Vissa hard-core beauty-junkies har sina krämer i kylen eftersom de kan tappa effekt av värmen. Även lukta-gott har fördelen att inte kräva tillgång till vatten. Camp Nobel är ett ganska doftlöst samhälle och det piggar upp att känna doften av lite rosor och violer i näsborrarna. Vissa unnar sig till och med lukta-gott i form av doftande granar, läderlappar och motsvarande i pupporna eller på kontoret. Andra ser till att byta handtvål med de andra hygienbarackerna så att det finns handtvål med ens favoritdoft i den hygienbarack som man själv hör till. Den neonrosa rostvålen är väldigt populär, färgen må vara gräsligt artificiell men den doftar precis som nyponrosor i juni.

Hygienbaracken från insidan.

När det kommer till regelrätta behandlingar är utbudet något skralare men även där finns det vissa resurser. Ibland får vi besök av Timbuktus bäste frisör som kan trimma såväl skalp som skägg (tack Mali 02 ”att bli ompysslad” som hittade honom). Somliga har förmånen att ha en kollega som är duktig på ansiktsmassage eller på att fixa naglarna. När det kommer till nagellack är det oftast olämpligt men det går alltid att fila till formen och olja in nagelbanden. Ytterligare någon är en mästare på att fläta hår till riktigt tjusiga frisyrer.

För att få riktig spakänsla är det några som tagit med sig en morgonrock av den typ som tar minimalt med utrymme i väskan, ett par rena badtofflor att ha i duschen (nåde den som geggar ner duschgolvet med röd sand!) och en piffig kasse för tvålen och tandborsten.

Ja, det finns många sätt att få lite flärd i tillvaron trots begränsade resurser. Avslutningsvis vill jag dela med mig av mitt bästa och mest resurssnåla skönhetstips. Det funkar lika bra för dig som inte vill lägga tid och energi på skönhetsritualer som för dig som har fått läskiga utslag av nya krämen:

Le och se folk i ögonen – då är det ingen som märker något 😉

/ Legad

 

*Ansiktsanpassat ark indränkt i trevligheter som man har på ansiktet ett par minuter, kan ha alla möjliga intressanta egenskaper.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

1 kommentar

  • Invictus 18 november 2018 17:56

    Hahaha underbart. Plötsligt fick jag en helt annan syn på alla dess former av kroppsprodukter. Vilket trixande ni har därnere. Kör hårt, peace

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *