Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Tempo i insatsen

Malistyrkan

I början av oktober landade ny medicinsk personal in på kontingentens Forward resuscitation team (FRT) samt ett komplett finskt Forward surgical team (FST).

På FRT tjänstgör en militär chef, förare, specialistsjuksköterska och specialistläkare. Ett FRT-team har förmågan att leverera kvalificerad vård ”långt ut på linan” och arbetar tätt med spaningsplutonens soldater och ledning. De är tillräckligt lättrörliga för att enkelt kunna ingå i och följa med i spaningsgruppernas rörelser i operationsområdet. Både i fordon och till fots. De har med sig all den nödvändiga utrustning som behövs för att kunna hantera avancerade luftvägs- och andningsproblem, katastrofblödningar och olika akutmedicinska tillstånd. Gruppen har även med sig alla de nödvändiga akutläkemedel som kan behövas vid ett omhändertagande samt blod och plasma som kan ges direkt på skadeplats eller under den medicinska evakueringen. Om en patient är kritiskt skadad och behöver opereras i fält så tas den skadade till FST.

Ett FST är en rörlig enhet som har med sig en komplett operationssal och på kort tid ska kunna gruppera och starta livräddande kirurgi. I Mali görs detta i så fall i ett tält. Teamet består av kirurger, anestesiläkare, anestesisjuksköterska och operationssjuksköterska. Till det tillkommer en chef och en sjukvårdare. För tillfället har vi ett finskt operationslag i vårt FST. Med svensk chef och förare.  Samtlig finsk medicinsk personal i teamet har militär bakgrund från Finland. De har även fått en insatsspecifik träning via svenska försvarets försorg. Teamet är väl sammansatt och vi är glada att de vill vara med och stötta inom ramen för Mali 08:s uppdrag. Kul fakta är att de båda teamen tillsammans har 29 utlandsuppdrag i ryggen och 90 år av tjänstgöring inom civil akutsjukvård.

Målsättningen är att en svensk soldat som skadas vid internationell insats ska vara evakuerad och på väg till Sverige inom 40 timmar. Så det gäller att samtliga steg fungerar friktionsfritt och att alla vet vad de ska göra. Från stridssjukvårdarens första omhändertagande till det fortsatta omhändertagandet via FRT/ FST försorg. Sen tillkommer den medicinska evakueringen från skadeplats och den strategiska evakueringen som genomförs med flyg till Sverige. Den militära chefen på skadeplats och ledningen på Camp Nobel ansvarar för att de delarna ska löpa på friktionsfritt i ett skarpt läge.

Sen vi kom ner till insatsområdet har tempot varit högt. Båda enheterna har deltagit vid flertalet patruller tillsammans med spaningskompaniet. Bland annat en operation i kompanistridsgrupp där man löser uppgift långt ut i operationsområdet under omkring en veckas tid. Det var en logistisk utmaning och ställde krav på allas förmåga att ta hand om sig själv, varandra och materiellen. Patrullen flöt på bra och vi tog oss längre än vad någon svensk enhet tidigare gjort. Något amfibiekåren självklart är stolt över! Rekord är till för att slås det vet alla! Flertalet kortare operationer har genomförts där de olika operationerna har haft skiftande fokus.

Med jämna mellanrum kan även snabbt uppkomna uppdrag dyka upp. Därför är både FRT och FST enheterna alltid beredda på att åka ut med kort varsel.

Sammarbetet med spaningskompaniet har fungerat väldigt bra och det är stimulerande att se hur professionella deras officerare och soldater är i lösandet av sin huvuduppgift.

”Vita praeponitur” – livet främst

Henrik – Specialistsjuksköterska FRT

Erik – Chef FST

Under onsdagen hissade Mali 08 även en finsk flagga på Camp Nobel till ära för våra finska kollegor.

 

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

5 kommentarer

 • Frank 20 november 2018 20:32

  @DevgGRU

  Ingen öm tå. Däremot vet jag att påståendet inte stämmer. Det jag framförallt vänder mig emot är att man försöker mäta framgång i hur långt ut från campen man har kommit. Det är helt irrelevant utifrån uppdraget.

 • Johan 15 november 2018 20:26

  Läggs insattsen ner efter MA09? Stämmer det att Försvarsmakten står för budgeten? Önskar all lycka och välgång under eran tid i Mali.

 • DevGRU 15 november 2018 11:41

  @Frank

  Öm tå?

 • Frank 15 november 2018 00:07

  Ni får gärna precisera hur långt ni kom så vi kan syna att det verkligen är rekordet. Vilken ort eller plats tog ni er till?

 • Invictus 14 november 2018 18:04

  Tryggt att det säkras upp med sjukvård som kan följa på långa sträckor ut. Bra. Kör hårt, peace

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *