Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

NSE: Resan är slut för 08 och börjar för 09

Malistyrkan

I fredags lämnade Nationella stödenheten, NSE, i Mali 08 över till NSE i Mali 09. NSE är de första i Mali 09 att anlända till insatsområdet och ta över från Mali 08. 

NSE är de första i Mali 09 att anlända till insatsområdet och ta över från Mali 08. Till vänster: NSE Mali 08. Till höger: NSE Mali 09.
Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

Avgående chefen för NSE, major Lars Billquist, skriver några rader om överlämningen:

Nu har första enheten ur Mali 08 ersatts av Mali 09, som tar över uppgifterna i FN-insatsen i Mali, MINUSMA. NSE är stationerat i Bamako och har till uppgift att transportera gods och personal till och från Sverige och inom Mali. En stor uppgift har varit att lasta om materiel och personal från Sverige till Timbuktu där svenska ISR-förbandet är grupperat.

Chef för NSE under Mali 08 har varit undertecknad, Mj Lars Billquist. Jag och min personal åker snart hem till Sverige och välförtjänt ledighet. Jag byter jobb och ställs inför nya utmaningar då jag kommer hem. Tidigare tjänstgjorde jag på FMLOG 2 NSE STAB men börjar på MarinB efter årsskiftet och kommer att ta många nyttiga erfarenheter med mig hem från Mali.

Jag är otroligt nöjd med vad jag och min personal har genomfört här i Mali. När vi åkte ner kände jag mig lugn och det har varit rätt känsla. Vi fick en tuff start med rotationen mellan Mali 07 och Mali 08 som vi löste ut bra, sedan har allt löpt på i en positiv anda.

Man måste vara flexibel och prestigelös när man jobbar på NSE och det har min personal varit. Ingen uppgift har varit omöjlig, utan möjligen mer eller mindre utmanande. Vi har arbetat efter två deviser och det är ”det är roligare att säga ja” och ” laget före jaget”. Dessa har hjälp oss att lösa uppgifterna vi ställts inför.

Albin har ingått i utryckningsstyrkan så kallad Quick reaction unit, QRU, på NSE i Mali 08 och arbetar vanligtvis i Göteborg. Även han byter förband när han kommer tillbaka till Sverige.

Albin har ingått i NSE Mali 08 utryckningsstyrka, QRU.
Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

– Att arbeta på NSE och som QRU-soldat har varit bra och man har fått ta eget ansvar för sin verksamhet, säger Albin.

Han fortsätter:

– Med de erfarenheter jag fått med mig från denna insats så kommer jag definitivt att genomföra fler insatser utomlands i framtiden. Det som jag längtar mest efter nu är att komma hem och träffa min systerdotter som är en månad gammal. Jag har inte träffat henne ännu, utan jag blev morbror här nere.

Marco på Mali 09 kommer att ersätta Albin. Han har sitt ordinarie arbete i Skövde, då han inte gör insats i Mali.

Marco ingår i NSE Mali 09 QRU och löser av Albin.
Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

– Starten har varit bra, men det är många nya intryck och mycket som man ska komma ihåg. Det som kommer framöver blir att omsätta allt vi lärt oss under insatsutbildningen och sätta vår prägel på verksamheten på NSE, samt att förvalta det som Mali 08 har gjort.

Lars Billquists efterträdare är major Stefan Nilsson som till vardags jobbar på Högkvarteret INSS J4.

Till vänster: Lars Billquist, chef NSE Mali 08. Till Höger Stefan Nilsson chef NSE Mali 09.
Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

– Det känns bra att vara på plats och vi har snabbt kommit in i matchen. HOTO:n (överlämningen, red. amn.) har gått över förväntan och jag själv och min personal har tagit över och löser tjänsten från idag (igår red. anm.), säger Stefan.

Han fortsätter:

– Vi har förberett oss i Sverige sedan slutet av sommaren och nu ska vi omsätta det i verksamheten här i Mali. Det tar mer eller mindre tid att ta över ett arbete, vi som varit ute förr har det lite lättare än de som är nya, men jag har fullt förtroende för min personal och vet att de kommer att lösa tjänsten på ett bra sätt.

NSE Mali 08 säger HEJ DÅ och VÄLKOMNA NSE Mali 09

Mj Lars Billquist

Chef för NSE Mali08

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

2 kommentarer

  • John Andersson 12 november 2018 11:46

    Alternativet jihadiststyre härnere skulle inte generera mer trygghet, försörjning, skolor och sjukvård för befolkningen i Mali.
    Men vadfan vet jag? Jag har ju bara varit här i 6månader...

  • Carin Wall 11 november 2018 00:30

    Och vad har ni åstadkommit? Med fler djihadister och attacker. Och hur stor del av resurserna ägnas åt egen säkerhet? Har malierna i ert revir blivit tryggare, fått fler jobb, bättre försörjning, skolor och sjukvård?

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *