Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

”Lidingöloppet” fast i Timbuktu

Malistyrkan

Tidig morgon långt innan soluppgång i ett Mali som närmar sig slutet på regnperioden. Himlavalvet är otroligt stjärnklart på ett sådant sätt man i Sverige vanligtvis endast ser på film. Utanför Blue gate – entrén till den svenska delen av Supercampen – ses på avstånd ett svagt ljussken i mörkret som rytmiskt närmar sig mig och personalen i vakten. Ljuset kommer från Marcus pannlampa.

Marcus är legitimerad sjuksköterska och arbetar till vardags på ambulansen i Malmö, i Mali 08 arbetar han på MMT (Mobile medical team). Idag har han redan tillryggalagt sig närmare 3 mil och med oförskämt lätta steg närmar han sig oss.

Bakgrunden till detta är att Lidingöloppet i skrivandets stund genomförs i Stockholm, där allt ifrån elittränande löpare till glada motionärer denna dag kommer kämpa sig igenom den minst sagt krävande och kuperade banan.

Här på Supercampen utanför Timbuktu är det allt annat än kuperat. Sträckan där löpträning vanligtvis genomförs är 1.5 km och innanför Supercampens murar men utanför den svenska delen. Underlaget är den karakteristiskt röda sanden som har en tendens att fastna i kläder, skor, hår och hud.

Här ingår inte kuperad terräng i kravprofilen, däremot en stor dos extrem värme, sand och flugor.

Med dessa förutsättningar beslöt sig två tappra soldater ur sjukvårdsplutonen för att utföra en Mali 08-variant av Lidingöloppet. Tyvärr satte en förkylning stopp för Marcus vapenbroder och dennes ambitioner, vilket lämnade Marcus ensam, med soldaterna i vakten och mig som åskådare.

För att undvika den värsta hettan på dagen – som senaste veckan nått en toppnotering på strax över 45 grader Celsius i skuggan samt ännu mer bastuliknande temperaturer i solen – så gick startskottet redan vid 03.30 på morgonen, då temperaturen istället låg på behagliga 33 grader Celsius.

Då jag frågar Marcus hur det känns samt kontrollerar att han är vid sina sinnens fulla bruk (minns att han ej är i Malmö utan i Mali etc.) och ej i riskzonen för utmattning, när Marcus springer förbi Blue gate för tjugonde varvet för dagen, får jag till svar att allt känns bra och att han i stället för ett Lidingölopp har beslutat sig för att springa ett maraton.

Något förbluffad men samtidigt imponerad får jag dölja min sorg över att frukosten därmed blir förskjuten i ytterligare några magkurrande tidsenheter, så jag nickar bara till svar, försöker le uppmuntrande och utbyter klentrogna ögonkast med Louise och Kristoffer som idag har dagpasset i vakten.

För Marcus som är en erfaren löpare som genomfört fem Ironman och ett otal maraton tidigare, ter sig vanligtvis denna sträcka mindre extrem än för oss vanliga ”max-upp-till-milen-löpare”.

Skillnaden inför detta tillfälle är att han rehabiliterat en skadad fot fram till förra veckan.

Skadan inträffade för fyra veckor sedan då Marcus under kompanifys i form av ”Ultimate Frisbee” enligt ryktet heroiskt offrade sina ledband på vänstra fotens utsida i en duell.

Parallellerna till guden Tyr i vår fornnordiska mytologi är många, hur han för plutonen (läs de andra Asa-gudarna) offrade sin hand till Fenrisulvens käftar i utbyte mot att tillåtas fjättra den. Kort sagt utan överdrifter en heroisk insats med ett högt personligt pris, för sjukvårdsplutonens ära och slutgiltiga seger (även om det ej råder konsensus om vem som slutligen segrade).

Dagens löptillfälle skulle vara ett eldprov efter en periods rehabilitering där gradvisa stegringar gällande belastningsnivå och svårighetsgrad i övningar följts slaviskt av Marcus som nu med facit i hand vågar lita på att foten håller även vid längre sträckor.

Efter 28 varv totalt och 4.2 mil tillryggalagda med den låga morgonsolens ljus i ansiktet och en trogen/efterhängsen skara flugor efter sig ter sig Marcus löpsteg för mig lika arrogant lätta som då han satte av tidigt i morse. När han väl stannat och tagit en klunk av den medhavda sportdrycken så förkunnar han med sin lugna röst att rekordet på 50 varv absolut inte känns ouppnåeligt.

Efter att ha sett dagens prestation tvivlar åtminstone inte jag en sekund på att rekordet på 50 varv inom en snar framtid kommer att krossas av en mustaschprydd stålman till Amf 1-representant.

/Tobias , Sjukgymnast

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *