Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Utflykt till Ghana

Malistyrkan

Jag antar att det är många som sitter där varje söndag och inte riktigt känner att man vill att helgen ska ta slut för att börja en ny vecka med fem hela dagar till nästa helg. En av fördelarna med att vara på mission är att söndagsångesten inte existerar eftersom varje dag innebär tjänst. Förutom att slippa oroa sig för nästkommande vecka finns det andra fördelar med söndagar när man befinner sig på Camp Nobel.

Förutom att det serveras pizza (som dock inte är lika god som hemma) så har man möjlighet att följa med till Ghanas camp för att delta på deras gudstjänst. Och jag kan lova att det är en annorlunda och upplyftande upplevelse som jag tror att alla som varit med från svenska campen kan hålla med om. Så nu ska jag göra ett försök att på ett någorlunda rättvist sätt försöka förklara någonting man egentligen behöver uppleva själv.

Ett glatt gäng som besökte sidoförbandet från Ghana.
Foto: Försvarsmakten

Vi samlas för att tillsammans ta mularna bort till Ghana för att sedan göra insittning i kapellet, självklart lite tidiga. Ghaneserna kommer inlunkandes efterhand och det börjar spelas på ett vanligt trumset, bongotrummor, piano och maracas. Och det är svårt att inte bli glad och dras med i stämningen när musiken och sången har börjat. Efter inledningen påbörjas förlåtelsedelen och lovsången, då alla också går upp och dansar. Sen läses bibeltexterna och Father Andrew predikar, för att sedan följas upp av gemensam psalm där samtliga (förhoppningsvis även samtliga svenskar) sjunger med. Det fortsätter sedan med mer böner och förbön från Ghanas präst.

Sen till de delarna jag tycker bäst om, när det åter är musik och det börjar spontandansas för att därefter, under Herrens frid, gå runt i kapellet för att hälsa, eventuellt kramas och säga något gott till varandra. Efter det var det dags för våra svenska fältartister att spela, passande framförde de låten Happy av Pherrell Williams. För texten ”Because I´m happy, Clap along if you feel like happiness is the truth” passade verkligen in på stämningen i kapellet.

Under kollekten blev det mer spontandans med både ghaneser och svenskar, något som vår leaveersättande pastor Jael säger att hon aldrig varit med om tidigare. Det kändes som att taket skulle lyfta av all energi. Tittade man på svenskarna, så såg vissa förbryllade ut medan andra log stort från öra till öra. Från kollekten närmade sig sedan slutdelen fort (då en och en halv timme plötsligt inte kändes så lång) med avslut från vår egen pastor Mikael, som genomförde slutbönen och välsignelsen över alla som var där.

Efteråt var det fotografering och det bjöds på fika i ghanesernas mäss innan vi skulle åter till vår egen camp.

Så i stället för söndagsångest som jag säkert skulle känt av om jag varit i höstsverige, är jag i stället fylld med energi och redo för ännu en vecka långt hemifrån. Så ta hand om varandra, så ses vi snart igen!

Och vill passa på att skicka en extra hälsning till min familj, jag saknar er!

/Anna med hjälp av vår präst Jael

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *