Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Sjunde spaningsgrupp

Malistyrkan

Vi på sjunde spaningsgrupp (Kalle Adam, KA) kommer alla från Göteborgs Garnison och jobbar i vanliga fall på Säkerhetskompani sjö. Som en del av Amfibieregementet, Amf 1, är det framförallt i skärgården vi opererar. 

När vi övernattar ute i öknen sover vi i myggtält. Ibland blir det sandstorm och åskoväder och då kan myggtälten se ut som på bilden. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Vi har god kontakt med lokalbefolkningen och vi bedriver ofta inhämtning genom samtal. Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Skillnaden mellan Mali och Sverige är såklart stor, man behöver knappast åka hit för att räkna ut det. Vi har lärt oss mycket från ett hårt klimat till ett annat, men Göteborgs många soltimmar har förberett oss väl... En annan fördel med att vara från Göteborg är att regnets omöjliga vinklar är desamma där som här. Den stora skillnaden här är att vi, istället för möta väggar av regn och dimma, möter väggar av sandstormar kantade av åskoväder. Även fisken skiljer sig från den i Göteborg, detta toppat av två hopplösa försök till köttbullar.

Att vi är från bästkusten är väl inte det enda som gör att vi sticker ut, det är också första gången som det finns sju spaningsgrupper på plats, vilket ger ökad effekt i förbandet.

Som spaningsgrupp på spaningspluton är uppgifterna många, olika och omväxlande. Lite som på hemmaplan går det väldigt snabbt från lugnt till full fart. På spaningspluton jobbar vi mycket utanför campen, vårt huvudfokus ligger i inhämtningen som till stor del görs genom att prata med lokalbefolkningen i Mali. Kopplat till detta förbereder vi oss genom planering och förövning, allt ska vara kontrollerat och genomtänkt innan vi lämnar campen.

Väl åter efter genomförd inhämtning är det mycket arbete som återstår. Utrustning och materiel ska vårdas och återställas för att vara redo för ny uppgift. Därefter skriver vi rapporter på vad vi sett, hört och upplevt.

Det är självklart så att det finns tid som inte går åt till arbete under en insats på sex månader. För att hålla ihop gruppen och humöret försöker vi göra saker tillsammans och skapa tid för återhämtning.

Vi har bland annat tv-spel och de flesta har med sig sin egen dator. Det är inte omöjligt att det blir känslosamt när åtta grabbar möter varandra i Mario kart. En del interna intriger kan ha uppstått, det kanske inte är helt optimalt för återhämtningen, men är man dålig måste man få veta det, så att man kan bli bättre.

Ödmjukhet inför uppgiften och oeftergivlighet i dess lösande är vår devis, framför allt när det när det kommer till att vinna i tävlingar och spel.

Slutligen vill vi tacka våra nära och anhöriga hemma i Sverige för allt stöd. Det är oerhört viktigt för oss alla här nere.

// KA

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *