Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

”Militärpolis? Är det som en riktig polis?”

Malistyrkan

Som militärpolis är det alltid intressant att följa vad som skrivs och sägs om den egna funktionen. När Polisen gick på knäna med gränskontrollerna under 2016-2017 skrevs det om att man kanske borde sätta in militärpolisen men då svarade politiker och polischefer att det inte finns något som heter militärpoliser eller att det endast är en befattning som finns när Försvarsmakten är utomlands.

Från att militärpolisen omorganiserades till en bataljon 2016, har vi försökt marknadsföra oss och visa att vi finns. Under Aurora hade 11. Militärpolisbataljon all sin personal insatt i skarp militärpolistjänst i syfte att upprätthålla ordning och säkerhet under Försvarsmaktens största övning på 20 år.

Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

Sen Mali 08 kom ner till insatsområdet i maj 2018 har vi ett antal gånger blivit frågade vad skillnaden mellan militärpolis och ”riktig” polis är, vilket å ena sidan är kul att någon intresserar sig och å andra sidan lite tråkigt att vi inte ens har nått ut inom den egna myndigheten med kunskap om militärpolisen.

Nedan är några utdrag ur våra styrande dokument:

Militärpolisens huvuduppgift är att med polismans befogenhet upprätthålla den allmänna ordningen och säkerheten inom Försvarsmakten. Den polisiära befogenheten innebär att vad som är föreskrivet om polismän inom det civila polisväsendet därför i tillämpliga delar också gäller för militärpolismän.” – FM SOFI INT

Militärpolis i insatsområdet finns för att säkerställa svensk rättslig integritet samt svenskt rättskydd för den ingående personalen, upprätthålla allmän ordning och säkerhet inom förbandet, upprätthålla svensk lagstiftning, vara rättslig hjälp under operationer samt vara ett stöd för kontingentschefens myndighetsutövning.” – Kontingentsorder

Det enkla svaret är att en militärpolis är en riktig polis, dock är man polis inom Försvarsmakten.

I insatsområdet är den huvudsakliga arbetsuppgiften att stötta kontingentschefen i upprätthållandet av ordning och säkerhet. Detta görs framförallt genom utredningar av egen personal som begår disciplinförseelser (brott mot bestämmelser, instruktioner och orderverk) även vissa mindre brott enligt Brottsbalken hanteras som disciplinförseelser.

Hemma i Sverige jobbar militärpolisen utöver utredningstjänsten mycket med att vara en säkerhetsskyddsåtgärd vid Försvarsmaktens olika övningar, evenemang och tillställningar. Detta har på senare år setts som mycket positivt av Polisen då det avlastar deras redan ansträngda organisation och Försvarsmakten kan då upprätthålla sin egen ordning och säkerhet.  Utredningstjänsten har utvecklats mycket de senaste åren och militärpolisen har därigenom övertagit många ärenden från Polisen gällande brott inom och mot Försvarsmakten. En annan kvalificerad uppgift som löses av militärpolisen är personskyddet. Personskyddet löser både uppkomna och stående uppgifter i Sverige och utomlands.

Den viktigaste lärdomen av att jobba som militärpolis utomlands är vikten av att bygga en relation med hela kontingenten (all personal i insatsområdet).

Man får jobba lite som kvarterspolisen gjorde förr i Sverige. Vi måste lära känna alla och vara tillgängliga för alla. För att lära känna de delar som är ute och patrullerar följer vi alltså med dem ut. De delar som har sin huvuduppgift på campen besöker vi så ofta vi kan. Att ha en relation av ömsesidig respekt och förståelse för varandras uppgifter möjliggör ett förebyggande arbete för militärpolisen.

Vill du läsa mer om militärpolisen och vad som krävs för att bli militärpolis? Klicka HÄR.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

2 kommentarer

  • Lucas 10 september 2018 22:03

    Militärpolis, ett av mina val om jag hade kommit in I försvaret utan tvekan :)

  • Olle 10 september 2018 22:02

    Hej hur söker man sig till militärpolisen och krävs några utbildningar från gymnasiet och är körkort ett krav

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *