Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Hanna inkluderar kvinnorna i fredsprocessen

Malistyrkan

Hanna jobbar med att inkludera kvinnorna i fredsprocessen i Mali, här är ett inlägg från henne där hon beskriver sitt arbete och sin vardag.

Hej, och välkomna till ett inlägg i samverkans tecken, jag som levererar dagens läsning heter Hanna och jobbar i samverkansgruppen här i Mali.

Min plats i gruppen tillsattes sent och med det sagt roterade jag ner några veckor efter det att min grupp åkt ner. Det resulterade i att jag hade förmånen att uppleva den svenska midsommaren i Sverige, sista helgen innan rotation syd.

Min roll i samverkansgruppen är tredelad; en del är de uppgifter jag utför på Camp Nobel, där jag till stor del är ansvarig för gruppmaterielen och tillsammans med mina kollegor ”fixar” det som behöver fixas, så att vi alltid står redo för våra tilldelade uppgifter både inne på campen och utanför.  Näsa del omfattar samverkansparter på FN:s multinationella supercamp som jag har kontakt med, det kan vara olika FN-organ och olika militära kontakter som håller till på supercampen. Den sista delen i min roll omfattar de parter som jag samverkar med utanför supercampen, i och kring Timbuktu.

De olika parter jag samverkar med i Timbuktu är främst kvinnogrupper, organisationer och individer, som exempelvis borgmästaren i Timbuktu.

Under den tid jag varit här har vi iscensatt en plan som vi inledningsvis kallade för ”operation andra halvan”, vilket var början på den verksamhet vi nu genomför med Mixed engagement team, MET, och med Female engagement team, FET, i och i området kring Timbuktu. Tanken är att bredda vårt perspektiv och komma åt ”den andra halvan” av befolkningen; nämligen kvinnorna. Och lyssna på vad kvinnorna tycker och tänker, och få en bättre bild av hur de påverkas av konflikten i området.

Att ha förmånen att sätt upp FET-patruller är för mig väldigt spännande och att se den effekt vi kan få med just dessa grupper är intressant och för mig väldigt givande. För att lyckas med detta, och för att genomföra den här typen av patrull, har jag först och främst stöd av samverkansgruppen som stöttar i förberedelser. Men även av vår underrättelsesektion, S2, som ger oss uppgifter och vidareutbildar oss för större effekt, ledningen för Mali 08 som utan tvekan sa ja till förslaget att sätta upp dessa grupper och sist, men inte minst, de enheter som ingår i förbandet och som avdelar personal till patrullerna.

Eftersom att vi har kvinnor på många olika befattningar här på Mali 08 är det inget problem med att genomföra FET-patruller, vilket är väldigt roligt.

Utöver jobb-jobbet sysselsätter sig den här samverkansofficeren med att träna, i tid och otid (mest i tid), bedriva diverse filmkvällar med gruppen, ta det lugnt i puppan* med en bra bok och någon gång har det hänt att en har hamnat på soldäcket också.

Avslutningsvis skulle jag vilja skicka iväg lite hälsningar till mitt folk där hemma. Till att börja med till A9, mitt hemmaförband: jag trir tyvärr inte att jag hinner hem till Sankta Barbara i år… men vem vet, vi kanske firar helgonet här nere också. Sedan till min familj, spridda över det härliga landet Sverige: Jag hoppas att gräset är grönt, vattnet är varmt och ölen är kall! Pussa lite extra på Charlie!

Ha det gött!

 

*Puppan kallas den del i boningstältet där man har sitt eget krypin med säng och kläder (red.anm.).

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

1 kommentar

  • JLO 10 augusti 2018 21:34

    Bra jobbat Hanna och tack för bra och viktigt arbete! Du är varmt välkommen tillbaka till A9 efter insats och jag hoppas att vi ses på S:t Barbara. Allt gott och lycka till!/C A9

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *