Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Hälsningar från militärpoliserna

Malistyrkan

Det första som slår en när man kommer till Mali är just värmen, och den kan närmast liknas med att ha en hårfön blåsandes i ansiktet – hela tiden. Båda vi har varit i varma länder förut, bland annat Afghanistan där temperaturen stundtals kunde nå 50 grader, men hettan i Mali är något exceptionellt. 62 grader är den högsta temperaturen jag sett det vara här nere, orimligt! Men med tanke på att vår AC på kontoret säkert startade sin karriär som brödrost och temperaturen här inne varit uppemot 47 grader så acklimatiserades vi tämligen fort.

AG och UNPOL tillsammans med några barn som de träffade under en patrull i Timbuktu. Foto: Försvarsmakten

Guz under en patrull i Timbuktu. Foto: Försvarsmakten

Nästa utmaning var den höga arbetsbelastningen och det stora antalet utredningar vi fick jobba med i början på insatsen, detta tillsammans med alla stående rutinuppgifter under dagen fick åtminstone tiden att gå fort. Såhär elva veckor senare känns det inte som att det redan gått så lång tid, men att vi båda snart ska få åka hem på leave hägrar ändå.

Det har varit en händelserik inledning på insatsen, förutom alla utredningar har vi även blivit utsatta för två granatattacker, varit involverade i att ta emot skadade från andra nationer, genomfört utfrågningar och åkt omkring i Timbuktu, denna mytomspunna och gamla stad.

Livet här blir snabbt en vardag och förhållandevis bekvämt (kanske inte med svenska mått mätt dock) men emellanåt stannar man upp och reflekterar över vart man är och vad man gör. Då kan både situationens allvar och platsens historia skölja över en. Det är en spännande upplevelse att befinna sig i Mali, i ett av världens fattigaste länder och ett land som numera få utöver FN-personal kan besöka. Så resepassionerade som både jag och AG är, är detta en fantastisk möjlighet!

Att arbeta som militärpolis generellt och i Timbuktu i synnerhet har sina utmaningar, mycket av vårt arbete är omhuldat av lagstadgad sekretess och något vi inte pratar om för att skydda berördas integritet. Man ska kunna komma till oss oavsett vem man är och kunna lita på att ingen obehörig får ta del av det. Detta leder ganska naturligt till att få egentligen vet vad vi gör om dagarna, och vi har av den anledningen svårt att ibland prata om och förklara vår tjänst. Att vi dessutom endast är två gör att det snabbt blir mycket arbete.

Till skillnad från i Sverige, där militärpolisen främst jobbar med ordningstjänst och trafiktjänst, jobbar vi här främst med utredningstjänst och säkerhetstjänst. Vi har ett bra samarbete med säkerhetsfunktionen på kontingenten och stöttar med olika typer av säkerhetsåtgärder, vilket vi tycker är väldigt roligt!

Vi har också ett nära samarbete med UNPOL, FN:s polisiära bidrag till Minusma, där det jobbar ett antal svenska civila poliser. Vi har genomfört sampatrulleringar tillsammans med dem och de polisiära enheterna från FN som de mentorerar.

Snart bär det av hemåt och eftersom det verkar som att vi kommer uppleva liknande temperaturer hemma får vi i alla fall vara glada att för några veckor slippa alla sandstormar som härjar här. När en ordentlig sandstorm drar in blir allt nattsvart även på dagen och allt blir täckt av den här speciella nyansen av rött. Nu längtar vi efter sand mellan tårna istället för mellan tänderna och härliga nyanser av grönska och blått hav!

Tills nästa gång!

// AG och Guz

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *