Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Från uteservering till öken

Malistyrkan

Foto: Pelle Vamstad

Solen skiner, åkrarna torkar och pannan är blank av svett. I en stad långt ifrån sitt hem stryker den redan D-vitaminstinne mannen längst med husväggarna, i syfte att undvika solsting. På hans arma axlar hänger en otymplig bärsäck fylld med badtofflor, malariaprofylax, vätskeersättning och höga förväntningar. Platsen är Uppsala, stunden är sommaren 2018 och händelsen är avfärd för leaveavlösning.

Den D-vitaminstinne mannen är jag, Herbert. Jag har i egenskap av badkruka och sommar-Grinch valt att fly den svenska sommaren och allt som hör till för att vara sommarvikarie i Mali, eller som det heter på militäriska – leaveavlösare.

Under en utlandsmission på sex månader åker man i regel hem två gånger à två veckor. Dock bör vissa befattningar bemannas över tiden för att uppgiften skall kunna lösas. I sådana fall rekryteras en leaveavlösare. Militärtolksbefattning är en av dessa befattningar och även den befattning jag skall inneha under några veckor denna sommar.

Så istället för att springa runt på en uteservering och servera räkmackor, och putsa vinglas likt jag gjorde i yngre dagar, så befinner jag mig nu i Mali och tolkar samt skriver rapporter. Visst finns det en del skillnader mellan restaurangjobb och FN-insats i Mali, men mycket är sig faktiskt likt – jag har till exempel lika slarvig skrivstil nu när jag gör stödanteckningar under tolkningsmoment som när jag tog emot beställningar på restaurang. Fördelen nu är att jag inte har någon kock som jag måste förklara mina anteckningar för.

Om man ser till mina arbetsuppgifter som leaveavlösare så skiljer sig inte de åt från mina kollegors ordinarie uppgifter. Är ni intresserad av militärtolkens roll i insatsområdet, så råder jag er att läsa min kollega Roberts inlägg på bloggen.

Förutom arbetet, som man kommer in i relativt snabbt, finns också det extrema ökenklimatet som ibland kan ta några veckor att vänja sig vid. Med temperaturer kring 45 grader i skuggan samt all utrustning som bärs så krävs det att man dricker mycket vatten samt att man saltar maten rejält de första dagarna för att hålla kroppen i balans. Vätskeersättningstabletterna jag tog med mig kom till god användning.

I skrivande stund sitter jag fortfarande med en panna som skulle kunna ha ett extrajobb som spegel i en provhytt, i ett ökenlandskap som skulle vara en utmaning även för den mest kärva kaktusen. Skiner solen då? Det kan ni räkna med, kära läsare.

Jag behöver i alla fall inte bada här.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *