Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Explosive Ordnance Disposal – en viktig förmåga i Mali

Malistyrkan

En viktig del av malistyrkans förmåga är att söka efter, upptäcka och oskadliggöra improviserat tillverkade bomber, IED. Det är en del av det egna skyddet och skyddet av civila. Bomberna används av terroristorganisationer och kriminella nätverk med målet att skada eller döda främst nationella och internationella säkerhetsstyrkor i Mali.

Att oskadliggöra IED:er är en del av vår uppgift i skydd av civila. Militära förband har ofta skydd och kan med rätt utbildning minimera risken att skadas eller dödas av IED:er. Civila saknar i många fall både utrustning och utbildning för att hantera risken med bland annat de IED:er som riktas mot säkerhetsstyrkorna.

Genom att ständigt öva förmågan till att röja IED:er så kallat IEDD (Improvised Explosive Device Disposal) bibehålls en hög nivå av säkerhet för den egna styrkan, det förbättrar också möjligheten till att upptäcka och röja vägbomber som annars riskerar att skada eller döda civila.

I den svenska kontingenten har samtlig personal en grundläggande utbildning i att söka efter och upptäcka improviserat tillverkade bomber.

Explosive Ordnance Disposal förkortas EOD. EOD-gruppen som är i Mali just nu tillhör Totalförsvarets Skyddscentrum i Umeå och är den del av förbandet som har förmågan att röja konventionell ammunition och improviserat tillverkade bomber. Under insatsen stöttar de förbandet i röjning av båda delar.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

2 kommentarer

  • Malistyrkan 14 juli 2018 20:41

    Hej,
    SWEDEC är sammanhållande för att utbilda ammunitionsröjningsledare i Sverige. Däremot finns det EOD-grupper på flera förband i Sverige, inklusive SWEDEC i Eksjö.

  • Marinjär 13 juli 2018 20:35

    "Explosive Ordnance Disposal förkortas EOD. EOD-gruppen, som tillhör Totalförsvarets Skyddscentrum i Umeå, är den del av förbandet som har förmågan att röja konventionell ammunition och improviserat tillverkade bomber. Under insatsen stöttar de förbandet i röjning av båda delar."

    Här så gick man omkring och trodde att de tillhörde Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum (SWEDEC) i Eksjö.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *