Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Logistik i Goundam

Malistyrkan

Det här blogginlägget syftar till att beskriva logistiken i Mali generellt och att berätta om den logistiska operationen som bedrevs i trakten kring Goundam i förra veckan.

Trafiksituationen i Timbuktu är stundtals utmanande.
Foto: Magnus Collander/Försvarsmakten

Transportgruppen drog ett tungt lass under operationen.
Foto: Magnus Collander/Försvarsmakten

Svenska soldater packar container.
Foto: Magnus Collander/Försvarsmakten

Bangladeshisk hjullastare understödjer lastningen.
Foto: Magnus Collander/Försvarsmakten

Svenska förbandets gruppering inne på FN-basen i Goundam.
Foto: Magnus Collander/Försvarsmakten

Fordonsuppställning inför avmarsch. Foto: Magnus Collander/Försvarsmakten

Det har tidigare i det här sammanhanget skrivits om utmaningar och möjligheter med logistiken i Mali. Bland annat genomförde Mali 08 tidigare en flygplansfällning med gods som levererades av Heavy Airlift Wing, HAW, något som vi skrev om här på Malibloggen.

De som sköter den praktiska delen av logistikhanteringen vid Mali 08 tjänstgör på stab- och trossplutonen vid stab- och understödskompaniet. På plutonen finns tre enheter som håller på med logistik och teknisk tjänst; transportgruppen, packgruppen och reparationstroppen. Personalen på plutonen kommer till huvuddel från Amfibieregementets olika förband men det finns representanter från olika delar av försvarsmakten.

Logistiken vid militära förband är en ständig utmaning, det gäller dels att anpassa sig efter verkansförbandets krav men även de yttre påfrestningar som finns i den miljön vi verkar. I den, även för amfibiesoldater, relativt kärva miljön i Mali är det tur att samarbetet med de vi är satta att understödja – Spaningskompaniet – fungerar så väl.

Med relativt kort varsel fick stab- och trosspluton uppgiften att genomföras en underrättelseoperation i Goundam, en stad strax väster om Timbuktu. En operation där vi skulle omsätta en del av de förnödenheter som förbandet sedan tidigare lagerför på en FN-bas strax utanför staden.

Plutonen avdelade personal, packade, förövade och var strax klara att utgå för att såväl understödja underrättelseoperationen som att genomföra en egen logistikoperation.

Efter några timmars fordonsmarsch ankom vi till den nyligen utbyggda FN-basen utanför Goundam. Där välkomnades vi med öppen famn av FN-soldaterna från Burkina Faso och FN-poliserna från Bangladesh, som ständigt utgår från basen. Plutonen upprättade förläggning tillsammans med delar av spaningskompaniet och letade upp den svenska containern med lagrade förnödenheter. Under kommande morgon samverkade cheferna med representanter från både Burkina Faso och Bangladesh, det visade sig att de gärna hjälpte till med såväl lastresurser som tittande på fotbolls-VM.  Dagen flöt på väl och med god hjälp av den Bangladeshiska FN-polisen och FN:s framskjutna drivmedelsdepå lyckades vi såväl omsätta de svenska förnödenheterna som att bunkra upp Spaningskompaniet med drivmedel och fruset vatten. Som krona på verket erbjöds svenska soldater och officerare att se kvartsfinalen i fotbolls-VM, resultatet till trots var det en mycket trevlig stund.

Dagen därpå var det dags för återmarsch till Camp Nobel. I militär verksamhet får det aldrig bli en ”sista åket”-mentalitet. Det är istället ytterst viktigt att bibehålla fokus och professionalism ända in i slutet, under såväl själva återmarschen som vården. Under vården får de som varit på operation stöd av kvarvarande delar på campen, med allt från att tanka upp fordonen till att laga det som är trasigt. Efter några timmars vård, utvärdering och visitationer är förbandet åter redo att lösa ny uppgift.

Avslutningsvis vill vi på stab- och trossplutonen passa på att tacka för stödet från Bangladesh, Burkina Faso och FN.

Semper opus solve!

Anton, C Stab- och trosspluton

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *