Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Stab- och understödskomp.

Malistyrkan

Stab-och understödskompaniet består av ett antal funktioner som är nödvändiga för att den svenska kontingenten ska kunna lösa sin uppgift i Mali. Stab-och trosspluton säkerställer hög tillgänglighet på fordon, materiel och sambandssystem.  Sjukvårdspluton upprätthåller sjukvårdsberedskap på den svenska campen och ute i terrängen vid operationer. Kompaniet bemannar över tiden Blue Tower, vilket är huvudgrinden in till campen. Övriga förmågor på kompaniet är militärpolis, militärtolk och IEDD (Improvised Explosive Device Disposal).

Kompaniuppställning med stab-och understödskompaniet.
Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

Reparationsgruppen ser bland annat till så att fordonen rullar som de ska.
Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

Inför större operationer analyseras behovet och delar av ovanstående resurser tillförs spaningskompaniet.

Att verka inom reparationsgruppen kan också innebära sytjänst.
Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

Kompaniet är ansvariga för försvaret av den svenska campen. Tillsammans med spaningskompaniet upprätthålls även en larmstyrka (QRU), vilken ska kunna agera vid snabbt uppkomna händelser. Larmstyrkan har varit insatt vid ett flertal tillfällen med uppgifter av blandad karaktär.

”Utbildningen i Sverige leddes av instruktörer som tidigare varit insatta i Mali, vilket gjorde att vi redan där övade mot scenarion som varit mycket lika de vi ställts inför här”.

Kompaniet består till ca 50 procent av soldater och officerare tjänstgörandes vid 2.amfibiebataljonen. Den andra halvan i personalstyrkan är rekryterad från övriga delar av Försvarsmakten och till viss del den civila sektorn. Den påfrestande missionsutbildningen i kombination med utmaningen det innebär att bo och leva nära varandra har inneburit att kompaniet snabbt utvecklats och friktioner övervunnits.

Medaljering efter 90-dagar i insatsområdet.
Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

”Jag är imponerad över den fackkompetens personalen bidrar med inom respektive område, men framförallt av den initiativkraft och vilja att lösa uppgift som präglar kompaniet”.

Sedan rotation har den intilliggande flygplatsen varit utsatt för två attacker med både direktriktad och indirekt eldgivning.

”Personalen har agerat i enlighet med sin utbildning. Om något så har de tidigare attackerna stärkt förtroendet för både individens och förbandets förmåga att lösa ställd uppgift”.

Under måndagen genomfördes kompaniuppställning där roterande enheter tackades för deras insats. Kompaniet fick chansen att befordra en vicekorpral och två individer som nått 90 dagar i insatsområdet mottog FN-medaljen av CO.

”Det är en rolig del av chefskapet när man får premiera och befordra sina underställda”

 

Kapten Andreas Bergh

Chef Stab-och understödskompaniet MA08

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *