På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Amfibiekåren har lagt till i Timbuktu

Malistyrkan

Under söndagen la Mali 08 till med en terrängbil 16 Galt för att uppmärksamma att alla i kontingenten är på plats i Mali. En officer uppmärksammades också då han mottog befordran.

– Mali 08! Nu har Kåren (Amfibiekåren, reds.anm.) lagt till i Mali och Timbuku. Om cirka sex månader, när vi påbörjar HOTO med Mali 09, kommer vi att kasta loss, sa Adam Camél, kontingentschef för Mali 08.

Amfibieregementet tillhör marinen och är uppsättande förband för Mali 08. Istället för att lägga till med stridsbåt fick en terrängbil 16, TGB 16, Galt läggas till vid bryggan på svenska Camp Nobel. När det sedan är dags att kasta loss kommer kontingenten att sätta kompasskurs 015 – norr – hem till Sverige.

Under ceremonin talade Adam Camél till kontingenten och påminde om det viktiga uppdrag som Mali 08 står inför och det fokus som är riktat mot insatsen, som är Sveriges största utlandsinsats.

– Vi är gäster i Mali och en del av FN-familjen. Vi har generellt högt anseende och det är bra. Vi ska fortsätta vara goda ambassadörer för Sverige och FN.

Han talade även om allvaret i situationen i Mali, som visat sig tydligt med två attacker på kort tid.

– Var inte lat. Gena inte i kurvorna. Var på tå när det behövs. Jag är inte särskilt orolig av mig och de ska inte ni heller vara. Ingen chef i min kontingent, inklusive mig själv, kommer att ge en order som den inte själv är beredd att genomföra kopplat till risk.

Kontingentschefen poängterade även vikten av god kamratskap, att stötta varandra när det känns tungt och att kunna ha kul på jobbet.

– Mali 08 är ett förband som hjälper varandra. Ta hand om varandra. Ett garv är bra. Skratta mycket. Ha kul. Var inte i tjänstemode hela tiden. Slappna av emellanåt.

Ceremonin avslutades med att uppmärksamma officeren Adam som fick motta befordran från fänrik till löjtnant.

– Jag är stolt över att bli utnämnd av Amfibiekåren här i Afrika, sa nyblivne löjtnanten Adam.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

6 kommentarer

 • Invictus 18 juni 2018 16:35

  Roligt inslag med fendrar på galten, men en bra tanke också om att tänka säkert och skydda det man har. Kör hårt, peace

 • Bengt 21 juni 2018 08:19

  Att klippa sönder flaggan för att göra den till en örlogsflagga var kanske inte det briljantaste. Den har suttit där ett tag, och nästkommande förband? Ska de dras med en örlogsflagga i öknen eller måste de beställa ner en ny?
  Bra tänkt AMF.

  • Malistyrkan Bengt 23 juni 2018 11:34

   Hej Bengt,
   Mali 08 har inte klippt i den svenska flaggan. Vi har högtidligt halat den svenska flaggan och hissat den svenska tretungade flaggan som vi som förband och kontingent har tagit med oss från Sverige.

 • Henrik Rosén 21 juni 2018 20:22

  Hej kårvänner,
  Ser med glädje hur den marina humorn flyttat in på Camp Nobel. Månne vajar den trtungade flaggan också över nejden?

  Inte kul med de inledande attackerna men rapporterna som dagligen når oss här hemma gör gällande att ni levererar och också stödjer de som har det svårare och blivit än mer utsatta.

  Hoppas ni mitt i allt får någon minut över för en midsommarliknande middag imorgon. Håll fanan högt och ta hand om er hälsar //öv Rosén och vännerna på MTS

 • Nilla 24 juni 2018 13:06

  Hej.
  Vi saknar uppdatering på hur ni har det
  Ser att det uppdaterats var 2-4dag tidigare men nu har det gått en vecka. För en bekymrad mor och far börjar det bli lite långt uppehåll på info

  • Malistyrkan Nilla 25 juni 2018 09:55

   Hej Nilla,
   Tack för feedback. Verksamheten styr, men jag hoppas att det inte behöver dröja så här länge mellan uppdateringarna igen. Det kommer ett inlägg i dag och kommer uppdateras mer frekvent denna vecka - jag lovar.
   /Viktoria, PIO Mali 08

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *