Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Underrättelseenhet med god sjukvårdsförmåga

Malistyrkan

Under lördagen tog Minusmas underrättelseenhet, Mali 08, emot sårade soldater från maliska säkerhetsstyrkor för vård på svenska Camp Nobel, belägen i den integrerade supercampen i Timbuktu.

Enheter ur Mali 08 åkte ut med sjukvårsdsförmåga, däribland en anestesisjuksköterska, för att möta upp transporten med sårade soldater ur den maliska säkerhetsstyrkan.
Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

Maliska säkerhetsstyrkor utsattes för en komplex attack på lördagen omkring 20 mil söder om Timbuktu. Sårade soldater flögs till Timbuktu för vård på det Nigerianska fältsjukhuset, på plats fördelades även patienter till den svenska sjukvårdsinrättningen på Camp Nobel.

– Av humanitära skäl har vi stöttat det Nigerianska sjukhuset, säger Martin, chefsläkare för Mali 08.

Sårade soldater ur maliska säkerhetsstyrkan anländer till Camp Nobel.
Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

Vid lunch ryckte enheter ur den svenska styrkan ut med sjukvårdsförmåga för att möta upp transporten med de sårade maliska soldaterna och transportera dem vidare till Camp Nobel, där akutteamet stod redo att ta emot patienterna.

Martin, Chefläkare Mali 08, triagerade patienterna innan de transporterades till Camp Nobel.
Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

– Det handlar om tre skottskadade patienter, vars skador inte är livshotande, säger Martin.

Patienterna har opererats för sina skador och mår under omständigheterna väl. Under söndagen tog malisk sjukvård över patienterna för fortsatt vård.

FN-insatsen i Mali syftar till att bringa stabilitet i landet och stödja fredsprocessen. Samtidigt pågår en avväpningsprocess. Utöver detta är ett av FN:s viktigaste uppdrag att skydda civilbefolkningen, främja mänskliga rättigheter och skydda vissa kulturellt viktiga föremål.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *