På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Personalchefen: Ett amfibieförband är väldigt flexibelt

Malistyrkan

Pontus, personalchef Mali 08, hemmahörande vid Amfibieregementet.
Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

Uppsättande förband för Mali 08 är Amfibieregementet som normalt verkar i kustnära miljöer. Men en amfibiesoldat kan verka i alla typer av terräng, så även öken.

Insatsen i Mali är en i raden där Amfibieregementet har deltagit internationellt, tidigare insatser omfattar Kosovo, Adenviken, Tchad och Afghanistan.

– Ett amfibieförband är väldigt flexibelt. Vi tillhör marinen och även om det normala transportmedlet är stridsbåt, har en amfibiegrupp förmågan att bli upplockade av helikopter och manövrera tunga fordon, säger Pontus, personalchef för Mali 08.

En av amfibiekårens styrkor är att soldaterna är väldigt motiverade och stolta.

– En gång kåren alltid kåren. Andan sitter i, man känner stolthet över att vara och ha varit en del av amfibiekåren.

Mali 08 firade nationaldagen högtidligt med en återblick i historien, nationalsång och hissad tretungad flagga på Camp Nobel i Timbuktu.
Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

Det som gör soldaterna motiverade och stolta beror på flera faktorer, tror Pontus. Dels bygger Amfibieregementet upp en känsla av samhörighet från grupp- till bataljonsnivå, dels gör amfibiesoldaterna mycket tillsammans; övning amfibie, bataljonssnabbmarsch och fredagsrutin med stridshinderbana.

– Att genomgå kärva utmaningar för att bli amfibiesoldat och göra saker tillsammans binder samman gruppen. Sedan finns det bara en amfibiekår och det är vi, vi vill visa att vi är starka.

I amfibieandan finns även en tradition av att urskilja sig från andra i Försvarsmakten; sättet att kavla upp ärmarna, hissa örlogsflagg och sätta upp sjömärken i öknen exempelvis.

– Vi sticker ut, det stärker sammanhållningen och ”vi-känslan”, säger Pontus.

Sjömärken, en så kallad enslinje, uppsatt vid grinden in till Camp Nobel.
Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

Semper opus solve är latin och betyder ”löser alltid uppgift”. Det är Amfibieregementets djupt rotade motto, därför föll det sig också att tacka ja till erbjudandet om att sätta upp Mali 08.

Mali 08 består av en chef med stab, ett stab- och understödskompani och ett spaningskompani där grupperna består av en sammanslagning kustjägare och amfibieskyttesoldater. Kustjägarna skiljer sig från amfibieskyttesoldaterna genom att de jobbar mer mot dold spaning medan skyttesoldaterna specialiserar sig på strid. Tillsammans i kompletterar de varandra och utbyter kunskaper.

– Utfallet är positivt, kustjägarna och amfibieskyttesoldaterna lyfter varandra. Amfibieregementet har en vana av att sätta samman stridsgrupper från olika plutoner och kompanier, det är vi bra på och internt ger det en större sammanhållning.

Inom hela Mali 08 finns omkring 16 av Försvarsmaktens organisationsenheter representerade, Ledningsregementet, Trängregementet och Försvarsmedicincentrum är några exempel.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

4 kommentarer

 • C 9 juni 2018 15:26

  Är det den svenska fanan ni skar sönder för att skapa en örlogsflagg eller var hänger den?

  • Malistyrkan C 9 juni 2018 15:45

   Hej!

   Nej, Mali 08 har inte skurit sönder en svensk flagga. Den svenska flaggan som tidigare var hissad på Camp Nobel halades och den tretungade örlogsflaggan hissades, detta skedde högtidsfullt. Marina förband har alltid en tretungad flagga och denna flagga är medtagen från Sverige. En nations flagga kallas inte fana, nationer har flaggor, förband har fanor. Undantaget är om en flagga inte är hissad på flaggstång utan bärs av fanbärare, då kallas även flaggor för fanor.

 • Mikael 13 juni 2018 21:35

  Den svenska kontingenten är på ca 300 personer, campen lär hålla ca 1500 personer av olika nationaliteter och förband. Uppgifterna är också olika, kan ni skriva och berätta lite mer om de olika förbanden och deras uppgift. Gärna även hur länge dom verkat i området och lite om resultatet av insatserna som gjorts och görs.
  Tack

  • Malistyrkan Mikael 14 juni 2018 08:24

   Hej Mikael,
   Det du efterfrågar är utom vårt område. Om du är intresserad av vad Minusma som helhet har åstadkommit och vad andra nationer inom Minusma har som uppgift bör du vända dig till Minusma. Men delar av den information du söker kanske du kan hitta här: https://peacekeeping.un.org/en/mission/minusma.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *