På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Transfer of Authority

Malistyrkan

Nu har Mali 08 tagit över efter Mali 07 som underrättelseförband i FN:s multidimensionella stabiliseringsinsats i Mali, Minusma. Under söndagskvällen genomfördes ceremonin för överlämning: Transfer of authority.

Överstelöjtnant Adam Camél, Mali 08, tar över befälet från överstelöjtnant Anders Landewall, Mali 07.
Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

Anders Landewall, kontingentschef för Mali 07, inledde ceremonin med att tacka förbandet från Norrbottens regemente i Boden. Och återberätta historien om regementets valspråk ”De hafva aldrig wikit eller för egen del tappat”.

– Det gör mig stolt, att när ni löser uppgifter så gör förbandet det tillsammans i en anda och med en attityd som visar att ni lever upp till valspråket, sade han.

Till Mali 08 gav han råd om att ta hand om varandra, att dra sitt strå till stacken och att fundera över uppgiften som står för dörren och att göra ”rätt saker på rätt sätt”.

– Vi i Mali 07 kommer att tänka på er, hålla tummarna för er och vi hoppas och tror att det ska gå bra för er under tiden i Mali.

Båda kontingenterna, Mali 07 och Mali 08, uppställda under överlämningsceremonin.
Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

Mali 08 har nu tagit över som underrättelseförband efter Mali 07 i Minusma.
Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppsättande förband för Mali 08 är Amfibieregementet, hemmahörande på Berga i södra Stockholm. Adam Camél, kontingentschef för Mali 08, beskrev känslan över att få ta över ansvaret med ett citat ur svensk fotboll och Hammarbysupporten Kenneth ”Kenta” Gustafsson:

– Jag har väntat så länge på just den här dan, och det är skönt att den äntligen kommer.

Adam Camél tog även tillfället i akt att tacka Mali 07 för en bra överlämning och gratulera till väl genomförd insats i Mali. Ceremonin avslutades med att de båda kontingentscheferna skrev på överlåtandebrevet.

Brev för överlämnande av befälet Mali 07 till Mali 08.
Foto: Viktoria Maaherra/Försvarsmakten

Mali 08 består av en chef med stab, ett spaningskompani och ett stab- och understödskompani. Tillsammans har förbandet övat specifikt för insatsen i drygt sex månader. Förutom den fleråriga erfarenhet soldater och officerare i Mali 08 har av att arbeta i Försvarsmakten, i såväl nationell som internationell tjänst.

– Nu har vi tagit över, vi är väl förberedda och ser fram emot uppgiften med ödmjukhet och respekt, sade Adam Camél efter ceremonin.

Uppgifterna för den nya svenska kontingenten kommer att vara desamma som för tidigare kontingent; att inhämta och delge bearbetade underrättelser till högre chef inom FN-insatsen Minusma.

Sverige har bidragit med underrättelseförmåga till FN-insatsen i Mali sedan 2015 då Mali 01 åkte ned till Timbuktu som första spaningsförband. Detta efter att Mali 00 åkte ner 2014 med ett ingenjörsförband för att bygga den svenska campen, Camp Nobel, belägen i den integrerade supercampen i Timbuktu, där den svenska styrkan är stationerad.

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *