Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Att komma hem: uppföljningen och mötet med vardagen

Malistyrkan

Det börjar närma sig hemrotation för förbandet Mali 07. Under de senaste två veckorna har vi haft systemstöd som förbereder inför hemkomsten. Det som ska ske är en uppföljning av förbandet väl hemma i Sverige. Det är en del av Försvarsmaktens lagstadgade uppföljningsansvar för personal som genomför internationella militära insatser.

Max Björkstedt, Försvarsmaktens Veterancentrum.
Foto: Mikael Wallentin Åström / Försvarsmakten

Uppföljningslaget som var på plats bestod av Max Björkstedt från Försvarsmaktens Veterancentrum och Henrik Ekholm från Lv6.

– Genom att det ansvariga förbandet, Norrbottens regemente I19, i förväg får reda på insatsens karaktär och hur personalen eventuellt har påverkats av vad de har varit med om kan man på bästa sätt förbereda hemkomst och fortsatt uppföljning, säger Max.

Under sitt besök har Max och Henrik genomfört ett 40-tal samtal med individer ur förbandet. Henrik förklarar:

-Vi intervjuar soldater och chefer för att skapa oss en bild av hur personalen vid Mali 07 mår.

Chefen för Mali 07, överstelöjtnant Anders Landewall, fick en avrapportering av uppföljningslaget. Förbandet beskrivs som sammansvetsat, med en god förbandsanda och med ett ledarskap i hela organisationen som har varit gott. Trots attackerna, under insatstiden, är Mali 07 ett välmående förband.

In i det sista fortsätter Mali 07 sitt uppdrag som underrättelseförband.

Uppföljningen, som Max och Henrik förbereder inför, börjar när förbandet har roterat hem i olika omgångar. Den genomförs normalt under två dagar. Det här innebär att trots hemkomsten och att insatspersonalen är så nära hemmet kan det ändå upplevas som långt borta.

Henrik Ekholm, G1 Lv6. Mikael Wallentin Åström / Försvarsmakten

Förbandet sover på logement och genomför hälsokontroll, hemkomstsamtal och får en anpassad föreläsning i mental hälsa innan var och en äntligen får komma hem till sina anhöriga.

– Jag kan förstå att det kan kännas frustrerande att inte få komma hem eller ha sin soldat eller officer hemma. Vi är ju ändå hemma, så att säga, men det handlar om omsorg om personalen. Vi vill inte släppa iväg någon utan att var och en har fått verktygen för att kunna börja på att möta sin vardag igen, säger Lars, personalchef för Mali 07.

Psykologen

Bjarne Olsson, psykolog på Försvarshälsan I19, var också systemstöd under dessa veckor. Han har genomfört samtal med grupper och med enskilda i förbandet.

– Jag försöker ge mina perspektiv på hur personalen här kan hantera sina upplevelser. Verktyg för att kunna möta sin vardag hemma igen och verktyg för att kunna bearbeta den tid som har varit under insatsen, säger Bjarne.

Med hänsyn till de attacker som förbandet har utsatts för finns det enskilda som känner av en ökad anspänning. Bjarne har i sina möten med soldater och officerare gett råd om hur var och en kan hantera de obehagskänslor som kan förknippas med plötsliga ljud och dunsar.  Bjarne fortsätter:

– Det är inte helt otänkbart att det här obehaget kan finnas med under en tid hemma och för vissa kanske obehaget börjar ge sig till känna väl hemma. Det är ett sätt för kroppen att kalibrera tillbaka sitt alarmsystem till normalläge då det just nu kan vara känsligare för just ljud än i normalfallet.

Bjarne förklarar att ljudkänsligheten är kroppens minne på en livshotande situation. Det krävs ibland några ”falsklarm” för kroppen för att bit för bit känna igen en normalbild.

– Därför är det här en normal bit i återställningen och det kan ta olika lång tid att återgå till det normala, för vi är ju alla olika.

Vad har du för råd till de som kommer hem och till de som har väntat hemma?

– Både den som är anhörig och den som kommer tillbaka hem igen är inte sällan uppfyllda av sina erfarenheter och sin verklighet. Det kan kännas som att den andre inte förstår eller möter upp. Det är en sak att förbereda sig på.

Bjarne förklarar hur vi kan förbereda oss på återföreningen hemma:

– Genom att tänka igenom mötet med den som kommer hem och med den som har varit hemma så kan man börja förbereda sig på de känslorna som kan dyka upp. Man kanske behöver sätta fler ord på känslorna än normalt. Allt för att den andra parten ska få bättre förutsättningar att förstå vad en har varit med om. Våga ställa dig i den andres skor och våga försöka se situationen ur den andres perspektiv. Det kan vara svårt att förstå varandras perspektiv i början av tiden hemma igen och då är det viktigt att man pratar.

Jag reflekterar högt för Bjarne:

– Punka på cykeln, mjölk som behöver köpas hem och tvätten som behöver vikas in. Det var ju stora bekymmer även för mig för ett år sedan. Det kanske känns lite trivialt, men det är ju ändå tidstjuvar och bekymmer som kan ställa till vardagen.

– Ja, precis. Det är fortfarande bekymmer för din man som är kvar i sin vardag. Det handlar om ödmjukhet från bådas sidor inför vad den andre har upplevt när ni har varit ifrån varandra, säger Bjarne.

Mikael Wallentin Åström, Press- och informationschef Mali 07. Foto: Carl Steen / Försvarsmakten

Reflektion

Även om fokuset ska ligga i nuet och planeringen ska ligga i framtiden, för att Mali 08 ska få den bästa starten i insatsområdet, så kan jag inte låta bli att ibland sväva iväg i tankarna.

I tankarna är jag hemma hos min man och irriterar mig på tandkrämsspill i handfatet. Där skrattar jag bubblande tillsammans med honom åt någon dålig komedifilm på TV. Där är jag hemma och där är min vardag. Och samtidigt känner jag av en slitning i mig själv.

Om några veckor är allt det här över. Om några veckor finns inte min sektion mer och alla mina vänner och kollegor sprids över hela Sverige.

Mitt i all glädje över att få komma hem så finns begynnande känslor som allt oftare pockar på min uppmärksamhet: separationsångest.

Jag har redan börjat prata med de där hemma om det. Jag tänker att det är en bra förberedelse för dem att vara en del av hur jag känner inför hemkomsten, så att mina motstridiga känslor inte kommer som en överraskning för dem.

/Mikael Wallentin Åström, Press- och informationschef Mali 07

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

2 kommentarer

  • Lilla My 27 maj 2018 21:06

    Jobbigt blir det, tur att man vet om det. Efter första missionen trodde jag att det aldrig skulle funka igen. Önskar jag hade haft någon att prata med som varit med om det själv. Nu vet jag att det blir bra, bara man kan både lyssna och prata. Man kan aldrig förstå precis hur den andra upplevt det, men man kan ändå mötas om man respekterar varandras olika sidor av uppdraget. Ni där borta har en sida, och vi här hemma en annan. Välkomna hem efterlängtade pusselbitar, nu blir vi hela igen!

  • Pastor Lisa 16 maj 2018 22:53

    Viktigt och bra om de blandade känslorna inför hemkomsten.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *