Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Så upplevde Malistyrkan attacken mot FN-campen

Malistyrkan

Arkivbild från Camp Nobel.

Som tidigare meddelats attackerades under lördagseftermiddagen den internationella FN-campen utanför Timbuktu i Mali. Campen, som också kallas den internationella Supercampen, ligger vid Timbuktus flygplats, några kilometer söder om staden. Det svenska underrättelseförbandet, Mali 07 har sin egen camp, camp Nobel, inom supercampens område.

Övriga delar av campen utnyttjas av FN-insatsen Minusmas sektor väst, för såväl staben för sektor väst, som de FN-kontingenter från bland andra Ghana, Nigeria och Burkina Faso, som lyder under sektorchefen. Det svenska underrättelseförbandet, Mali 07, lyder inte under sektor väst, utan leds av Minusmas militära stab i huvudstaden Bamako.

När attacken inleddes uppfattade Malistyrkan flera explosioner och vidtog omedelbart per automatik de åtgärder som tränats sedan tidigare. Attacken i sig var en komplex attack som utfördes med indirekt eld, skottlossning och självmordsbombare. Den bedöms ha varit riktad mot den internationella FN-campen och flygplatsen.
Så snabbt som möjligt började styrkan räkna in sin personal och kom under kvällen fram till att all svensk militär personal var inräknade och ingen var skadad.
– Jag var på gymmet och låg på brottarmattan för att förberedde ett brottningspass jag skulle hålla i. Precis när jag tog fram dagens träningsprogram, såg jag en kollega slänga sig på marken och ropa ”skydd”. Då insåg jag snabbt att jag också borde göra det och att det var på riktigt. Jag såg det på hans ansiktsuttryck och den fokusen han hade i sina ögon, säger officeren Christoffer.

Efter ett flertal explosioner och skottlossningar blev det tyst inpå kvällen. Styrkan höll beredskapen uppe och personalen hjälptes åt att ta hand om varandra. De såg till att alla hade mat och vatten samt mådde under omständigheterna bra.
– På kvällen hjälpte jag till genom att stå post för att underlätta för mina kollegor att få vila och återhämta. Idag har min grupp genomfört en AAR (after action review) där varje gruppmedlem redovisar sin bild och uppfattning av händelsen. Där tillåts man sätta ord på känslor och sammanhang och i och med det även kunna dela ens egna upplevelser med andra, säger soldaten Carl.

Förutom att bevaka och skydda campen pågick ett arbete att ta fram mer information om läget. De olika nationerna på FN-campen hjälps nu åt att lägga ihop de olika delarna till ett pussel.

Nu fortsätter Malistyrkan att vara försvarsberedd samtidigt som man återhämtar. Personalen kan vila, äta mat och ringa sina anhöriga.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

6 kommentarer

 • Sanne Ollila 19 april 2018 19:36

  Ni är fantastiska! Att känna att rutinerna sitter och samarbetet fungerar är en oerhört viktig känsla att ha med sig framgent. Vi är så stolta över er.

 • Stefan Andersson 18 april 2018 10:25

  Det svenska förbandet gjorde väldigt bra ifrån sig - igen. Ni fick ta uppgifter som ni löste utomordentligt professionellt.

  Tack.

  Stefan Andersson
  COM Sector West

 • Annelie Amigelius 17 april 2018 19:52

  Tack för information, Guld värt att följa er.

 • MaPaassila 16 april 2018 15:57

  Alltid mycket uppskattat med saklig info och vi tänker på er, ni som är i Mali, ni som är på väg dit och alla anhöriga!

 • Mulan 16 april 2018 13:21

  Tack Pio för att du håller oss uppdaterade. Bra jobbat allihopa! Vi här hemma tänker på er.

 • Pia Siljeström 16 april 2018 07:49

  Att som anhörig kunna följa våra soldater på bloggen är kanonbra, funderingar mm får man svar på, och framför allt får se hur deras vardag kan vara där.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *