Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kompletterande sensorer ger underrättelser

Malistyrkan

Helikopterrek
Foto: Försvarsmakten

Inför varje operation sänder MSIC (Multi Sensor Intelligence Cell)  in ett antal RFS (Request For Support) till FN:s militära högkvarter i Bamako (FHQ). Vid FHQ finns enheten som hanterar förfrågningar för hela insatsen i Mali.

Om malistyrkan blir tilldelade taktisk UAV (en obemanad flygfarkost, TUAV) påbörjas detaljplaneringen av förbandets SO IMINT (Staffs officer Image Intelligence – bildunderrättelseofficer).  SO IMINT uppgift är att specificera vart TUAV ska flyga och vad som ska eftersökas. Det sker en typ av kartläggning av terrängen och miljön och kartläggning av väpnade gruppers rörelsemönster (Pattern of life analysis, Armed group analysis o.s.v.).

Efter genomförd insats utvärderas information och sparas. Den här delen i underrättelseprocessen benämns som ”strukturerad bearbetning” och syftar till att göra informationen sökbar.

Informationen från TUAV tillsammans med de rapporter som genereras av förbandets spaningsplutoner och samverkansgrupp används för att skapa de multisensor-rapporter med hög tillförlitlighet som är förbandets slutprodukt.

Arbetet med att skapa dessa multisensor-rapporter leds av förbandets bearbetningsledare (BeaL). Till sin hjälp har BeaL ett antal analytiker. För att skapa en multisensorrapport krävs ca 25-40 singel sensor rapporter (single source intelligence reports) och mycket arbete.

Ett annat sätt att inhämta bildunderlag för att planera och stödja operationer är Helirecce (fotografering från helikopter). Helirecce kompletterar även de andra sensorerna.Vid dessa tillfällen använder sig SWE ISR TF av El Salvadors helikopter MD-500. Helirecce används främst för att komplettera underlaget från TUAV och för att understödja spaningskompaniet under pågående operationer.

Vid inhämtning med Helikoptrarna är alltid beväpnade för att direkt kunna övergå från spaning till att understödja markförband.

Många förkortningar och utländska uttryck? Välkommen till underrättelsetjänstens underbara värld.

 

/Underrättelsesektionen

 

Data: MD-500 Defender

Tillverkare:       McDonell Douglas

Räckvidd:          430 km

Toppfart:          282 km/h

Beväpning:      7,62 kulspruta samt raketer

 

MD-500 Defender.
Helikopterrek.
Foto: Försvarsmakten

Helikopterrek
Foto: Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *