Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Granat röjd i Kabara

Malistyrkan

Den 8 februari röjde den svenska ammunitionsröjningsgruppen (EOD-gruppen) vid Mali 07 en granat i byn Kabara. Uppmärksamma personer ur lokalbefolkningen kontaktade säkerhetsstyrkorna om fyndet av sprängmedel i en torrlagd brunn.

– Omkring platsen bor civila; familjer på sina gårdar med barn som leker kring platsen. Vi kunde oskadliggöra granaten genom en kontrollerad sprängning, säger Robert, gruppchef för EOD-gruppen.

Sprängmedel i olika utföranden kan användas av terroristgrupper och kriminella i hemmagjorda bomber. De riktas främst mot uniformerad säkerhetspersonal, men skadar även civila. Det finns även oexploderad ammunition, OXA. Rester från strid och kvarglömd ammunition som också utgör ett direkt hot mot civila.

– OXA är sådant som är en direkt fara för civila och speciellt barn. Och vi är här för att skydda civila och stödja de nationella säkerhetsstyrkorna i att svara för säkerheten i landet. Skydd av civila är en av våra främsta uppgifter i Minusma. Robert fortsätter:

– OXA är instabil ammunition och kan explodera när som helst och skada eller döda civila som är i närheten av explosionen. Barn brukar av nyfikenhet undersöka OXA och det kan sluta med att ett barn dör. Därför är oexploderad ammunition något som behöver rensas bort snabbt efter att det upptäcks, säger Robert.

En uppmärksam lokalbo larmade säkerhetsstyrkorna om granaten. Den svenska EOD-gruppen kunde sedan röjda granaten. Foto: EOD-gruppen Mali 07/Försvarsmakten

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

3 kommentarer

  • Pastor Lisa 14 februari 2018 14:48

    Bra jobbat!

  • Alexandra 14 februari 2018 13:01

    Bra jobbat! Vilket fantastisk jobb ni gör!

  • Frank 13 februari 2018 18:18

    Positivt med ett tydligt exempel på hur ni bidrar till att lösa FN-insatsens huvuduppgift - skydd av civila. Bra jobbat!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *