Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Årsdagen för Slaget vid Fraustadt

Malistyrkan

Slaget vid Fraustadt. Ett av svenska militärhistoriens största segrar. Med hjälp av underrättelser undgick Karl XII den rysk-sachsiska planen att omringa och slå Karl XII:s huvudarmé. Istället isolerades den ryska armén vid staden Grodno samtidigt som general Rehnskiöld tågade mot Polens västra gräns, välunderrättad om motståndarens flanker och posteringar.

Från Sachsen skickade August II en armé om 20 000 soldater under fältmarskalk Schulenburgs befäl mot Rehnskiöld. Den svenske generalen lurade Schulenburgs genom en skenmanöver och kunde ta strid i en mer fördelaktig terräng.

Den 3 februari 1706 drabbade arméerna samman utanför Fraustadt. Rehnskiöld genomförde en dubbel omfattning och Schulenburgs armé omringades och slogs. Med den avgörande segern mot August II:s armé kunde nu Karl XII kraftsamla mot de ryska trupperna.

Segern gav Sverige det strategiska övertaget och August II tvingades att sluta fred med Sverige.

Norrbottens regemente, I 19, som huvuddelen av Mali 07 tillhör,  är traditionsbärande regemente med anor från Västerbottens regemente. Västerbottens regemente som generalen Rehnskiöld var en del av.

Slaget vid Fraustadt firas årligen av regementet. Till kaffet serveras inte sällan en Fraustadtbakelse följt av en högtidsmiddag.

Mali 07 erbjöds glass och en bättre middag kommer att bjudas truppen senare.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Det svenska FN-bidraget i Mali har under flera år utgjorts av ett underrättelseförband med huvudsaklig placering i Timbuktu. Nu har den svenska styrkan etablerat sig i staden Gao i landets östra delar, för att lösa andra uppgifter. Sedan tidigare finns och kommer även fortsättningsvis att finnas en nationell stödenhet för logistik (NSE) med placering i Bamako.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *