Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Medaljering på Camp Nobel

Malistyrkan

Uppställda i blå basker och plastrong står de soldaterna och officerare ur Malistyrkan, som tjänstgjort i 90 dagar i insatsområdet, för att ta emot FN:s medalj In The Service Of Peace.
– Jag är stolt över att, på FN:s uppdrag, få tilldela er medaljen som erkänsla för tjänstgöring inom Förenta Nationerna, inleder kontingentschefen överstelöjtnant Anders Landewall i sitt tal till styrkan.

Dagen är varm och på himlen går det att skymta delar av blå himmel, något som inte är allt för vanligt då ökensanden ständigt ligger som ett täcke i luften. Soldaterna och officerarna som står uppställda för att ta emot medaljen har tjänstgjort över 90 dagar, vilket innebär att de får medalj från FN.
– Medaljen är FN:s sätt att visa uppskattning åt era prestationer och era uppoffringar under tjänstgöring inom MINUSMA, fortsätter kontingentschefen i sitt tal.

Kontingetschefen avslutar sitt tal och därefter medaljerar varje person som även får ett tillhörande diplom. Släpspännet till medaljen är färgglatt och sticker ut, men har en djupare symbolik än att bara vara vacker att titta på.
– De yttersta ljusblåa banden symboliserar Förenta Nationernas närvaro. Till vänster, som symbol för värdnationen, finns de gröna, gula och röda färgerna i landets flagga. Till höger symbolisrar det ökensandfärgade bandet Sahelöknen medan det mörkblå bandet i mitten symboliserar floden i Niger, avslutar kontingentschefen.

I ljudklippet får ni möta Lillemor och Jimmy från sjukvårdsplutonen. Båda nyss medaljerade och snart på väg hem till sina familjer.

 

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av en kontingent innehållande ett underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Huvuddelen av den svenska styrkan är förlagd i Timbuktu och en mindre del i huvudstaden Bamako.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *