Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Möt Mina: förrådsman på Camp Nobel

Malistyrkan

Mina är en av de soldater som Malipodden och Malibloggen kommer att följa över tid i insatsområdet. Vi fick några minuter med henne under onsdagseftermiddagen
på Camp Nobel.

Det är Minas första insats. Till vardags jobbar hon på trosskompaniet i packgruppen vid Norrbottens regemente, I 19.
– Det är min första mission och jag vart’ jätteglad när jag blev tillfrågad om att få åka. Det är ju, som för de allra flesta, ett mål att få komma iväg på mission, berättar Mina.
– Min befattning är ganska snarlik den jag har hemma. Fast vi har hand om mycket fler saker här, såklart.

På huvudförrådet, HF, där Mina arbetar, är hon en av fem kollegor. HF förser Mali 07 med allt som kan tänkas behövas för att klara ut de många olika uppgifterna under insatsen. Det kan vara materiel som behövs för att klara ut stabsarbetet liksom materiel som spaningskompaniet kan behöva för att lösa ut sina underrättelseuppgifter.

Mina har varit i insatsområdet i två veckor. Som för många i Mali 07 är värmen det första intrycket som närmast slår mot en på landningsbanan i Timbuktu.

– Det är nog det varmaste jag har upplevt. Även om det är vinter här så tyckte jag att det var som en vägg som slog emot en. Jag tyckte att det var jobbigt att stå upp.
Om Campen så är det över förväntan. Man hade hört lite innan om att maten skulle vara smaklös och lite om boendet och sådär. Maten tycker jag är jättebra och jag sover hur gott som helst
på nätterna!

Maten i insatsen är kolhydratrik för att dels binda vätska och dels underlätta för kroppen att klara av det varma klimatet. Till efterrätt serveras slush, en typ av krossad is som smaksätts. Det är läskande i de +30-40 grader som termometern visar om dagarna.

– Jag, liksom de flesta, är barnsligt förtjust i slushen. Den är supersöt men jättegod.

Något av det mest uppskattade för Mali 07 soldater och officerare är påminnelsen om att det finns någon där hemma. Telefonmöjligheter och internet finns, även om det är begränsat i såväl antal telefoner som hastigheten på internetlinan.

– Jag visst ju inte hur mycket jag skulle kunna höra av mig hem. Men det har blivit, om inte varje så i alla fall varannan dag, berättar Mina.

Mina har sin sambo Daniel och två katter som väntar hemma i Sverige. Sambon jobbar också han i Försvarsmakten och läser till specialistofficer vid Militärhögskolan i Halmstad för tillfället.

Mina lyser upp och berättar om när hon fick sin första post. En av höjdpunkterna för henne och många andra.

– I dag fick jag mitt första brev på posten! Det gick jättefort. Det var från min syster. Det gick inte äns två veckor så kom första brevet!

Postgången till Mali 07 är inte helt regelbunden. Men den är efterlängtad när den väl kommer vittnar såväl Mali 06 som de ur Mali 07 som har några insatser i bagaget.
– Det är som julafton, berättar Mina.

Vill du skicka brev till din soldat eller officer i Mali 07? Ta reda på den information du behöver enligt nedan:

För Timbuktu:
Mali 07 [Befattningsnummer] [Namn Efternamn]
Timbuktu
SWECON
NAPO 64
190 50 Stockholm-Arlanda

För Bamako:
Mali 07 [Befattningsnummer] [Namn Efternamn]
Bamako SWECON
NAPO 68
190 50 Stockholm-Arlanda

 

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *