Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Intensiv besöksvecka på Camp Bifrost

Jenny Kardell Sjöö

De gångna dagarna har varit intensiva här på Camp Bifrost. Inte mindre än tre olika, i princip samtidiga, besök har gjort att vi alla har fått jobba extra hårt. För samtidigt som besökarna ska tas omhand, så rullar den ordinarie verksamheten med planering och genomförande av flyguppdrag, vakt- och eskorttjänst, stabsarbete och allt det andra som krävs för att vi ska kunna genomföra vårt uppdrag åt FN och Minusma.

Biståndsminister Isabella Lövin och kontingentschef överstelöjtnant Malin Persson tillsammans med övriga besökare från Utrikesdepartementet och svenska ambassaden. Foto: Jenny Kardell Sjöö

Veckans första besökare var biståndsminister Isabella Lövin. Först på agendan för ministerns resa i Mali stod ett besök hos det svenska flygförbandet. Efter genomgångar om verksamheten och läget i Mali fick ministern tillsammans med övriga gäster från UD och ambassaden en rundtur på campen av några av våra soldater. Ministern hade särskilt efterfrågat att få träffa svensk trupp, och mötet med soldaterna och FM 02:s övriga personal blev ett mycket uppskattat inslag i resan.

Ministern får en guidad rundtur på campen. Foto: Jenny Kardell Sjöö

I princip samtidigt som biståndsministern anlände Flygtaktisk Chef, brigadgeneral Gabor Nagy med ett följe från Flygtaktiska Staben (FTS) på Högkvarteret i Stockholm. FTS är ansvariga för planering, genomförande och uppföljning av luftstridskrafternas insatsverksamhet. Syftet med besöket var att följa upp insatsen på plats, och även att diskutera avveckling och överlämning till Belgien i maj nästa år. För samtidigt som vi precis har kommit igång ordentligt med verksamheten, så är det dags att börja tänka på hur vi ska avsluta insatsen. Då C-130-bidraget är Minusmas enda militära transportflygförmåga, är det viktigt att nedgången i operativ förmåga mellan rotationerna av ländernas bidrag är så kort som möjligt, och helst obefintlig. Målsättningen är alltså att kunna genomföra vår sista flygning en dag och att Belgien ska kunna göra sin första dagen därpå. För detta krävs en noggrann planering.

Under besöket medföljde Flygtaktisk Chef (FTCH) på ett flyguppdrag och fick se hur vår huvuduppgift genomförs. Mer om FTCH upplevelser kan du läsa om på Flygvapenbloggen .

Mali från ovan under ett flyguppdrag för MInusma. Foto: Gabor Nagy

Vi har också haft besök av chefen F 7 överste Lars Helmrich. F 7 är uppsättande förband för FM 02, även om personalen kommer från samtliga flygvapenförband. Även C F 7 fick medfölja på ett flyguppdrag som innebar transport av både gods och passagerare.  

”Jag är imponerad över den professionalism och entusiasm jag möts av. Förbandet består av många olika funktioner som måste lösa sina respektive uppgifter för att huvuduppgiften, att genomföra logistiktransporter åt FN, ska kunna utföras”, säger överste Helmrich.

Besöksverksamhet tar mycket kraft från förbandet, men det är också viktigt att beslutsfattare i Sverige, både politiker och militära chefer, får en förståelse för verksamheten på plats. Det som planeras för hemma i Sverige, ser inte sällan helt annorlunda ut när kartan möter verkligheten i insatsområdet.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *