Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Mali 07 fortsätter underrättelsearbetet

Malistyrkan

överstelöjtnant Anders Landewall (chef Mali 07) och överstelöjtnant Teddy Larsson (chef för Mali 06) undertecknar överlåtelse av befälet.
Foto: Mikael Wallentin Åström/Försvarsmakten

Mali 07 har nu tagit över efter Mali 06 i FN:s multidimensionella stabiliseringsinsats, Minusma. Under söndagskvällen genomfördes ceremonin för överlämning av ansvaret för Sveriges militära styrkebidrag mellan de båda kontingentscheferna. I och med det även uppgiften i Minusma.

– Vi har stora skor att fylla efter Mali 06 och det kommer vi säkert att lyckas med, säger överstelöjtnant Anders Landewall, chef för Mali 07.
– Det är ändå med en stor portion ödmjukhet som vi träder in och tar över underrättelseuppgiften från våra företrädare. Vi har utbildat oss insatsspecifikt i nästan sex månader och är nu redo att ta vid där Mali 06 slutade.

Mali 07 har till uppgift att inhämta information, analysera informationen och delge underrättelseprodukter inom FN-insatsen Minusma. Produkten ska bidra till FN-styrkans gemensamma uppdrag med att bidra till säkerhet och stabilitet i Mali.

– Säkerhet och stabilitet är en förutsättning för att fredsavtalet ska kunna implementeras och det genom den egna säkerhetsstrukturen i Mali. Lösningen på konflikten i Mali är främst politisk, förklarar överstelöjtnant Anders Landewall.
– Den maliska regeringen bjöd in FN som accepterade. Sveriges riksdag fattade senare beslut om att bidra till det som i dag är Minusma. Vi är alltså ett resultat av svensk utrikespolitisk vilja. Av vad jag har förstått är Sverige en uppskattad resurs i Minusma genom vårt militära underrättelseförband och vi spelar en roll i hela det sammantagna bidraget som Minusma är i att stödja fredsprocessen.

Försvarsmaktens bidrag till den multidimensionella FN-insatsen i Mali inleddes våren 2013. Under FN:s särskilde representant till Mali, Mahamat Saleh Annadif, lyder en civil organisation, en polisiär organisation och en militär organisation, som sammantaget utgör Minusma.

Press- och informationschef Mali 07
Mikael Wallentin Åström

Stabs- och understödskompaniet Mali 07 och Mali 06 uppställda under överlämnandet av befälet. Foto: Mikael Wallentin Åström/Försvarsmakten

Fanmarsch under ceremonin Foto: Mikael Wallentin Åström/Försvarsmakten

Brev överlämnande av befälet Mali 06 till Mali 07 Foto: Mikael Wallentin Åström/Försvarsmakten

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

1 kommentar

  • Bergskedjan 5 december 2017 12:53

    Välkomna hem Mali 06! Ska bli underbart få hänga med sonen snart! Varmt lycka till Mali 07, be safe allihop! Jag kommer fortsätta följa ert viktiga arbete via bloggen

    God Jul alla// bergsmor

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *