Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jägarseger vid sista Runway

Malistyrkan

Foto: Pelle Vamstad

Här om dagen var det så dags för Mali 06 sista Runway Challenge. Undertecknad hade ryktesvägen hört att extra fina priser fanns i potten, och vaknade således med feber och magont på den stora dagen. Fast besluten om att detta inte skulle få förstöra chanserna till vinst så kallades en ytterst kompetent ersättare in, och själv tog jag på mig rollen som materialare och coach. Sportdryck blandades, ishinkar och blöta handdukar förbereddes, allt för att grabbarna skulle kunna fokusera på sin egen uppladdning. Åke och Albert valde att ta det lugnt och fokusera inne i AC-miljön i tältet. Jonathan däremot hävdade att acklimatisering är viktigt och satte sig och solade. Halv två öppnades portarna och grabbarna värmde upp i egen regi och förberedde sig mentalt. Det var tre mycket fokuserade löpare som ställde upp för start på ytterbanan inför starten. Coachen var mest nervös och jag vankade av och an och försökte peppa.

Åke startade mycket starkt på första sträckan och växlade till Albert med klar tätkänning. Albert plockade ytterligare meter på de lag som hade startat i ett, skulle det visa sig, alldeles för högt tempo. När Jonathan avslutade den första rundan av de tio som var och en skulle springa var det i ledning. Sakta men säkert ökade avståndet till övriga lag sträcka efter sträcka. Mina klockningar av varvtider visade att grabbarna höll sig till taktiken och höll ett jämt tempo utan att ta ut sig i början. Sista sträckan blev en defilering till seger men Jonathan tänkte inte slå av på tempot utan satte sin och kanske tävlingens snabbaste sträcktid på dryga 36 sekunder. Därefter följe prisutdelning där det vinnande laget fick mottaga varsin Fällkniven. Även coach fick ta del av det digra prisbordet i form av en ny kulspetspenna. Sammanfattningsvis kan jag bara konstatera att Åke, Albert och Jonathan gjorde en strålande laginsats och att jag troligtvis var lika slutkörd efteråt bara av att stå vid sidan.

Resultat Runway Challenge 20171125

 1. K4KR Spaningsskvadronen
 2. Bergsplutonen Spaningsskvadronen
 3. Nerkavlat Toc/S2

/Eric

 

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

3 kommentarer

 • Invictus 3 december 2017 20:28

  Imponerande att ta ut sig i den värmen. Kör hårt, peace

 • Erik 1 december 2017 00:31

  Va?! Var det inga röjdykare där;-)

 • Bergskedjan 28 november 2017 22:20

  Hej Mali! Starkt jobbat i värmen! Att ni orkar!
  Jag hejade på Bergspluton, som kom 2:a tror jag.
  Hälsning från ett regnigt Sthlm
  Be safe //bergsmor

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *