Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Äntligen igång och flyger!

Jenny Kardell Sjöö

Vårt första flyguppdag åt FN är genomfört. Vi har transporterat över sju och ett halvt ton last, och har i samband med detta även genomfört en så kallad ”familiarization flight”.

Lastning pågår.

En sådan görs för att ge besättningen chans att bekanta sig med de platser vi ska kunna flyga på. Även för flygsäkringsstyrkan som medföljer på alla flygningar är det viktigt att veta hur det ser ut på våra landningsplatser. Deras uppgift är att förebygga, motverka och oskadliggöra säkerhetshot mot besättning, flygplan, passagerare och last, både på marken och i luften. De bevakar flygplanet och söker igenom last, bagage och passagerare med hund. Patrullen har även sjukvårdare som kan bistå om vi genomför en sjuktransport, eller göra ett akut omhändertagande ifall någon ombord behöver hjälp.

Personal och hund ur flygsäkringsstyrkan.

Besättningen i vår Hercules består av två piloter, en taktisk systemoperatör, en flygmaskinist och två lastmästare. En del av dem har tidigare flugit i Mali, under de nationella logistikflygningar som har gjorts mellan Bamako och det svenska förbandet i Timbuktu. Vid transportflygdivisionen på F 7 finns en mycket lång erfarenhet av internationella insatser runt om i världen och inte minst i Afrika.

Jag fick chansen att ställa några frågor till en av besättningsmedlemmarna.

Vad är ditt första intryck av att flyga i Mali?
– Eftersom vi varit här flertalet gånger förut och haft möjlighet att förbereda oss på hemmaplan innan vi kom hit är känslan att det är ungefär som hemma, fast samtidigt väldigt annorlunda.

Hur är det i jämförelse med Sverige?
– Extrem värme tillsammans med bland annat landningsbanor och lasthjälpmedel av varierande kvalitet ställer extra höga krav på oss i besättningen att hela tiden prestera på topp.

Vilka farhågor och förhoppningar har du inför de kommande månaderna?
– Förhoppningsvis får vi möjlighet att göra mycket nytta åt FN. Jag hoppas att flygplanet och besättningen får vara friska under hela perioden, så att vi inte begränsar våra möjligheter att utföra vår uppgift.

Den mörka natten hade sänkt sig när vår Hercules med besättning var åter i Bamako efter genomförd flygning.

SWETAD C-130 (vårt namn i FN) utgör nu Minusmas enda militära transportflygförmåga, detta sedan både Bangladesh och Ghana som tidigare har haft militärt flyg i Minusma av olika skäl har lämnat insatsområdet. Så vi är behövda, och planering pågår nu för fullt inför nästa flygning.

Officiell blogg

Det svenska FN-bidraget i Mali består av två kontingenter. Den ena består av ett underrättelseförband samt officerare som tjänstgör i olika staber. Det andra är ett transportflygförband som stöder FN med flygtransporter. Som stöd till dessa finns en nationell stödenhet för logistik (NSE). Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako samt i Timbuktu.

2 kommentarer

  • Jenny Kardell Sjöö 27 november 2017 15:48

    Hej Carin! Det kommer ett eget inlägg om hunden inom kort. Det stämmer att det är en malle.
    Hälsningar Jenny, PIO FM 02

  • Carin 21 november 2017 20:40

    Vad är det för hund? Ser ut som en malle? Berätta gärna mer om hundekipaget! Tack på förhand!

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *